Rijstpap met kokosmelk en speculaas

Gouden lepeltjes heeft Jeroen niet maar een gouden tip om een aparte en heel smakelijke rijstpap te bereiden, heeft hij wel. Deze versie maak je met kokosmelk en om er wat ‘crunch’ in te stoppen gebruik je knapperige speculaaskruimels. Beslis zelf of je dit smeuïg dessertje het liefst warm of koud opeet.

Ingrediënten

  • 75 cl melk
  • 150 g dessertrijst
  • 25 cl kokosmelk
  • 1 vanillestokje
  • 3 ei
  • 2 eetlepel vanillesuiker
  • 10 g maïszetmeel
  • 2 eetlepel suiker
  • 0 zout
  • 15 cl room
  • 100 g speculaaskoekje

Benodigdheden

  • een maatbeker
  • een keukenweegschaal
  • een blender of cutter

Partners

Bereiding

De rijst

Meet de juiste hoeveelheid melk af en giet ze in een pan. Breng de melk aan de kook op en zacht vuur.
Strooi de rijst in de zacht kokende melk en roer regelmatig in de pan, zodat de rijst niet vastkleeft aan de bodem. Zoniet loop je het risico dat de rijst verbrandt.
De rijst moet zeer rustig garen. Reken ongeveer 45 minuten om de perfecte rijst te krijgen. Ondertussen kan je pudding maken.

De pudding

Giet de kokosmelk in een pan. Verwarm het mengsel op een zacht vuur tot tegen het kookpunt.
Snij de vanillestok overlangs door en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Doe de zwarte zaadjes samen met de vanillepeulen in de pan met kokosmelk.
Breek de eieren en doe de dooiers in een mengschaal. Het eiwit kan je bijhouden voor een andere bereiding.
Doe de vanillesuiker bij de dooiers en gebruik een garde om de twee ingrediënten te mengen. Voeg vervolgens het maiszetmeel toe en roer opnieuw.
Haal de peulen van de vanillestok uit de warme kokosmelk en schenk een klein deel ervan over het dooiermengsel. Roer alles los met de garde.
Giet dit dooiermengsel nu bij de rest van de kokosmelk. Blijf roeren met de garde tot het mengsel indikt tot pudding. Na een paar minuten is het gefikst.

De afwerking

Proef en controleer of de rijst gaar is. Voeg er wat suiker aan toe en een klein snuifje zout.
Giet de pudding van kokosmelk bij de gare rijst en meng alles zorgvuldig.
Laat de rijstpap nog enkele minuten zacht pruttelen.
Schenk de room in een mengschaal en klop deze half op tot een lobbige zachte slagroom. Zet de half opgeklopte room even opzij.
Verkruimel de speculaas in de blender of in een cutter. Laat er gerust nog voldoende knapperige brokjes in.
Zet het vuur af en spatel de half opgeklopte room onder de rijstpap.
Giet de warme pap in diepe borden of dessertglazen.
Strooi er een flink laagje speculaaskruimels overheen.
Serveer de rijstpap warm of afgekoeld.
Rijstpap met kokosmelk en speculaas