Rigatoni en meatballs met tomaat en aubergine

Een zalige, gegratineerde ovenschotel met pasta, een rijke tomatensaus met aubergine en spek, en gebakken gehaktballen met parmezaan. Dit is echt familie-eten van de bovenste plank! 

Ingrediënten

  • 800 g gemengd gehakt
  • 1 ei
  • flinke snuif gehaktkruiden
  • een snuif gedroogde oregano
  • 1 teentje look
  • 2 teentjes look
  • enkele takjes peterselie
  • 160 g Parmezaanse kaas
  • boter
  • olijfolie
  • 400 g rigatoni
  • 1 aubergine
  • 2 ajuin
  • 1 chilipeper
  • 200 g gezouten spek
  • 4 ansjovisfilet
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • 2 dl rode wijn
  • 1 blik gepelde tomaten
  • een snuif Provençaalse kruiden
  • 100 g mozarella

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Doe het gehakt met de Dagelijkse kost gehaktkruiden, een snuif oregano en het ei in de kom van de keukenmachine. Voeg er de geplette look en de fijngesneden peterselie aan toe. Rasp er tot slot de parmezaan bij en kneed het gehakt in de machine.

Laat een flinke klont boter met een scheutje olijfolie warm worden in een grote pan. Rol balletjes van het gehakt en bak de balletjes goudbruin in de vetstof.

Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de pasta gaar zoals vermeld op de verpakking.

Schil de aubergine en snijd ze in blokjes. Laat in een grote pan een goede scheut olie heet worden en bak de blokjes aubergine in de hete olie.

Snijd de uien in halve maantjes. Snijd de look en de chilipeper fijn. Voeg alles toe aan de aubergine.

Schep de gebakken balletjes uit de pan, snijd het spek in reepjes en bak ze in dezelfde pan als de balletjes.

Snijd de ansjovis fijn en voeg hem toe aan de groenten. Voeg de reepjes spekjes en de tomatenpuree toe aan de groenten en laat het geheel even bakken.

Kruid de groenten met een snuif oregano en blus met de rode wijn. Laat even inkoken en voeg er de gepelde tomaten aan toe. Breng de saus op een zacht vuurtje aan de kook en laat ze even doorkoken. Voeg nadien de gebakken balletjes toe aan de saus en meng goed.

Stort de saus met de balletjes in een ovenschaal en schep de pasta erbij. Voeg er een lepel kookvocht van de pasta aan toe en meng alles onder elkaar. Kruid wat bij met peper, zout en Provençaalse kruiden en verdeel de mozzarella er over. Rasp de parmezaan erover en schuif de ovenschaal nog 10 minuten onder de grill.

Rigatoni en meatballs met tomaat en aubergine