Red Velvet swiss roll met kersen, witte chocolade en slagroom

Het toetje is de kers op de taart van het Nationale Kerstmenu. Ziet deze rolcake er niet fantastisch uit? Het is ook nog eens verrassend simpel. De rolbiscuit is gevuld met mascarponeroom en een lichte pudding met Noordkrieken. Gewoon maken en scoren!

Ingrediënten

  • 5 dooier
  • 140 g bloemsuiker
  • 65 g zelfrijzende bloem
  • een snuif zout
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 40 g amandelpoeder
  • 1 dopje amandelextract
  • 1 eetlepel levensmiddelenkleurstof
  • 5 eiwit
  • 2 pot Noordkrieken op sap
  • 2 eetlepel witte suiker
  • een scheut melk
  • 25 g puddingpoeder
  • 250 g mascarpone
  • 250 g Griekse yoghurt
  • 2 vanillestok
  • 50 g pistachenoten
  • 1 citroen
  • 2 dl room
  • 100 g witte chocoladeschilfers
  • kerstversiering

Benodigdheden

  • zeef
  • steelpan
  • keukenmachine
  • weegschaal
  • paletmes
  • oven
  • bakplaat
  • plasticfolie
  • theedoek
  • een spuitzak met een plat spuitmondje
  • blender

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 175 °C (boven- en onderwarmte).

Doe de dooiers met de suiker in de kom van de keukenmachine en klop ze tot een ruban.

Weeg de bloem af en voeg er een snuif zout en het bakpoeder aan toe. Schep het amandelpoeder bij de eieren en de suiker in een kom en voeg er een dopje amandelextract aan toe. Meng goed onder elkaar. Schep de bloem erbij, gevolgd door de rode kleurstof.

Doe de eiwitten in de kom van de keukenmachine en klop ze stijf. Spatel het eiwit onder het beslag. Leg een vel bakpapier of bakmatje in een bakplaat (20 x 30 cm) en schep het beslag erin. Strijk het beslag plat met een paletmes en schuif de bakplaat in de oven. Bak de biscuit 20 minuten.

Giet de krieken door een zeef en vang het sap op in een steelpan. Hou de krieken even apart. Voeg de suiker toe en breng het sap aan de kook.

Doe de melk in een kommetje en los er het puddingpoeder in op. Doe de mascarpone in een kom en voeg er de yoghurt aan toe. Snijd een vanillestokje in twee en schraap er de zaadjes uit. Voeg de zaadjes toe aan de mascarpone en de yoghurt. Voeg ook het bloemsuiker toe en roer alles onder elkaar.

Voeg de melk met het vanillepoeder toe aan het sap wanneer het kookt en laat het al roerend binden tot een pudding van kriekensap. Stort de pudding uit in een schaaltje, dek af met folie en laat afkoelen.

Haal de gebakken biscuit uit de oven, snijd de randen los en draai hem om op een zuivere theedoek. Laat de biscuit afkoelen.

Draai de afgekoelde biscuit weer om en spatel er de mascarpone met de yoghurt over. Roer de pudding van krieken los en verdeel hem over de mascarpone. 

Doe de pistachenootjes in de blender en mix ze kort. Verdeel ze samen met de krieken over de biscuit en rol de biscuit voorzichtig maar stevig op. Wikkel de swiss roll in vershoudfolie en laat 2 uur opstijven in de koelkast, of een half uur in de diepvries.

Doe de room met de poedersuiker in de kom van de keukenmachine. Rasp er de citroenzeste bij en doe er de zaadjes van de vanillepeul bij. Klop de slagroom stijf en doe hem in een spuitzak met een plat spuitmondje.

Haal de rol uit de koelkast en werk de bovenkant af met de zoete slagroom, de witte chocoladeschilfers en wat extra kerstversiering.

Red Velvet swiss roll met kersen, witte chocolade en slagroom