Ravioli met Belgische kaas, saus met courgette en tomaat

In Bologna leerde Jeroen pasta maken bij een Italiaanse grootmoeder die hem uitlegde dat hij best semola of maïsgriesmeel gebruikte. De vulling op basis van ricotta komt uit Modena, het culinaire hart van Italië. Zorg dat er geen brokjes in zitten want dan kan de pasta breken tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 500 g semola
  • 5 ei
  • 0 olijfolie
  • 0 zout
  • 100 g belegen kaas
  • 200 g ricotta
  • 0 peper
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele takjes rozemarijn
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 1 courgette
  • 0.5 wortel
  • 5 tomaat
  • 0 cayennepeper
  • 0 bloem
  • 0 enkele takjes basilicum

Benodigdheden

  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk en met kneedhaak
  • een rasp
  • een staafmixer
  • een pastamachine
  • een spuitzak
  • een snijwieltje

Partners

Bereiding

Het pastadeeg

Meng de semola met de eieren, een snuif zout en een scheutje olijfolie. Gebruik hiervoor een keukenmachine met het K-vormig hulpstuk. Zet de kneedhaak erop en kneed tot een stevig deeg.

Kneed het deeg nog even door met je handen en laat dan rusten.

De vulling

Rasp de belegen kaas en meng met de ricotta in de blender.

Kruid met peper en een snuifje zout. Rits de blaadjes van de tijm en de rozemarijn. Hak ze wat fijner en mix ze bij de kaas.

De saus

Verwarm een scheut olijfolie in een pan.

Pel en snipper de sjalot heel fijn. Stoof hem in de olie.

Kneus en pel de knoflook. Snipper hem fijn en plet met een mes. Stoof de pulp met de sjalot.

Snijd de gele en de groene courgette en de wortel in heel fijne blokjes (brunoise).

Doe er de rest van de groenten bij en laat stoven op een matig vuur.

Snijd de tomaten in stukken en mix ze met een staafmixer. Giet het tomatensap door een zeef bij de groenten.

Kruid met cayennepeper en zout.

Laat de saus pruttelen op een zacht vuur.

Afwerken en serveren

Breng water met een snuif zout aan de kook voor de ravioli.

Bestuif het werkblad met bloem.

Snijd het pastadeeg in stukken en haal het door de pastamachine tot je lange, dunne vellen hebt.

Schep de kaasvulling in een spuitzak. Spuit toefjes op een pastavel.

Leg het tweede vel erop en duw er de lucht uit met je vingers. Snijd ravioli met een snijwieltje.

Kook de ravioli kort in het gezouten water.

Schep de ravioli uit het water met een schuimspaan. Leg ze meteen in de saus.

Serveer de ravioli in diepe borden en werk af met een blaadje basilicum, een likje olijfolie en wat versgemalen peper.

Ravioli met Belgische kaas, saus met courgette en tomaat