Ratatouilletaart

Een kleurrijke groentetaart op z’n provençaals om helemaal van op te fleuren.  Maak de taart extra lekker door te kiezen voor vers deeg. 

Ingrediënten

  • 2 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 rode ui
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • grof zout
  • peper
  • olijfolie
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • olijfolie
  • 2 sjalot
  • 2 stengel selder
  • 1 wortel
  • 3 teentje look
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele takjes oregano
  • 3 tomaat
  • 0.5 rode chilipeper
  • 2 koffielepel tomatenpuree
  • 2 dl witte wijn
  • 1 blik tomatenblokjes
  • olijfolie
  • 1 vel kruimeldeeg
  • 200 g mozzarella

Benodigdheden

  • Een springvorm
  • Een ovenplaat
  • Een blender

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. 

tip Gebruik je bladerdeeg? Vet de springvorm in met olijfolie, schik het deeg in de ovenschaal en bak blind op 200°C gedurende 15 minuten. Of maak je deeg zelf met dit simpele recept: https://dagelijksekost.een.be/gerechten/uientaart-met-prei-en-oud-roeselare

De groenten

Schil de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kwarten.

Pel de ui en snijd ze in ringen.

Verwijder de kroontjes van de aubergine en van de courgette en snijd de groenten in plakken. Zorg ervoor dat de plakken niet te dun zijn!

Schik de groenten op een ovenplaat. Kruid met grof zout, peper en besprenkel met flink wat olijfolie. Was enkele takjes tijm en rozemarijn en leg ze tussen de groenten.

Schuif de ovenplaat met de groenten in een voorverwarmde oven van 200°C en rooster de groenten gaar.

tip Je kan de groenten ook grillen op de barbecue voor extra smaak.

De saus

Laat een scheut olijfolie heet worden in een kookpot.

Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Stoof ze aan in de hete olijfolie.

Snijd de selder in stukjes en snijd de wortel in blokjes. Laat de groenten meestoven in de pot.

Pel en plet de look en voeg toe aan de sjalotten. Voeg er enkele takjes rozemarijn, tijm en verse oregano aan toe.

Snijd de tomaten in stukken en voeg toe aan de stovende groenten. Snijd een halve chilipeper in stukken en voeg ook deze toe. 

Doe er de tomatenpuree bij, laat hem even meebakken en blus het geheel vervolgens met een flinke scheut witte wijn. Laat de witte wijn even inkoken.

Voeg er een blikje tomatenblokjes aan toe, vul het blikje half met water en doe ook het water bij de saus. Laat de saus op een zacht vuurtje verder pruttelen. 

De taart

Vet een springvorm in met een scheutje olijfolie.

Leg het vel kruimeldeeg in de vorm en duw de randjes goed aan. Werk het overtollige deeg langs de rand weg door er over te rollen met een deegrol. Rol het overtollige deeg opnieuw uit en leg op de bodem. Zet de springvorm even in de oven om het deeg voor te bakken.

Haal de groenten uit de oven en plaats de springvorm met het kruimeldeeg in de oven. Zet een zeef boven de kookpot met saus, giet er de groenten in en vang het sap op in de kookpot.

Giet de tomatensaus in een blender, sluit de blender goed af en mix fijn. 

Haal het voorgebakken deeg uit de oven en verlaag de temperatuur van de oven naar 180°C. Bedek de taartvorm met een flinke laag groenten en lepel er vervolgens enkele lepels saus over.

tip Overdrijf niet met de hoeveelheid saus om te voorkomen dat de bodem van de taart helemaal wak wordt.

Strooi er de gemalen mozzarella over en bouw de taart verder op in laagjes tot de vorm gevuld is.

Schuif de taart nog 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Laat de taart eerst even afkoelen alvorens te serveren. Smakelijk!

Ratatouilletaart