Ramen met zalm, shiitake, ei en noedels

De verrukkelijke Japanse soep die je in het land zelf quasi overal kan kopen als streetfood aan de typische marktkraampjes. Jeroen pimpt de soep met enkele Westerse ingrediënten. Een simpel en lekker soepje om zelf eens thuis uit te proberen.

Ingrediënten

  • 20 g kombu
  • 40 g gedroogde champignons
  • 1 koffielepel miso pasta
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 8 stengels bimi
  • 200 g shiitake
  • 4 ei
  • 2 duim gember
  • 3 teentje look
  • 400 g zalm
  • 400 g rijstnoedels
  • peper
  • 1 rode chilipeper

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Breng een grote kookpot met water aan de kook op een zacht vuur.

Leg er de kombu en de gedroogde champignons in. Dit wordt de bouillon.

Breng een tweede kookpot met water aan de kook.

Neem een diepe soepkom en doe er de witte miso pasta en de sesamolie in.

Maak de bimi (broccolini) schoon.

Maak de shiitakes schoon, verwijder de taaie steeltjes en snijd ze in twee. Zet even in een kommetje aan de kant.

Kook de bimi (4-5 min.) of de broccoliroosjes net beetgaar in de tweede kookpot. Leg er ook de eieren bij en kook deze gedurende 8 minuten.

Schil de duimen gember. Rasp wat van één duim gember bij de miso en sesamolie in de soepkom.

Snijd de rest van de gember in grote stukken en laat meekoken in de bouillon.

Pel de teentjes look. Rasp de helft van één teentje look bij de miso en sesamolie in de soepkom. Snijd de rest van look grof en voeg toe aan de bouillon.

Haal de bimi uit het kokende water en spoel met koud water. Laat de shiitakes kort meekoken met de eieren.

Snijd de zalm in reepjes.

Schep de shiitake er opnieuw uit en kook de noedels gaar in hetzelfde water, met de eieren.

Haal de eieren uit het kokende water en schrik ze in een kom met koud water. Pel de eieren.

Leg de bimi kort voor de noedels gaar zijn in het kokende water om opnieuw op te warmen. Giet de bimi en de gare noedels af.

Zeef de bouillon. Giet enkele soeplepels van de hete bouillon in de soepkom met de miso, sesamolie, geraspte gember en look. Roer alles goed onder elkaar.

Voeg een portie noedels toe aan de soepkom met de hete bouillon, gevolgd door enkele stukjes shiitake, de bimi, de sojascheuten en 2 reepjes rauwe zalm. Dompel de garnituur wat onder de hete bouillon en kruid met peper.

Werk het geheel af een doormidden gesneden eitje en wat fijngesnipperde rode chilipeper.

Ramen met zalm, shiitake, ei en noedels