Rabarbertaart met amandel

Jeroen maakt deze verrassende frangipanetaart voor een speciaal iemand. En de verrassing? Die zit hem vooral in de smaak. De zachte amandelvulling werkt hij namelijk af met een laag rabarberblokjes. Een zalige combinatie van zoet en zuur met een heerlijk krokante bladerdeegkorst.

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 0 boter
  • 100 g kristalsuiker
  • 0 kristalsuiker
  • 1 ei
  • 60 g melk
  • 0 amandelextract
  • 60 g poedersuiker
  • 70 g amandelpoeder
  • 90 g bloem
  • 0 bloem
  • 0 een snuifje zout
  • 1 kg rabarber
  • 1 vel bladerdeeg

Benodigdheden

  • een keukenrobot met K-hulpstuk
  • een dunschiller
  • een taartvorm
  • een keukenpenseel
  • een deegrol
  • een pannenlikker
  • een prikvork

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175°C.

Doe de boter en de kristalsuiker in de mengkom van de keukenmachine en laat draaien tot een glad mengsel.

  • Voeg het ei, de melk en een dopje amandelextract toe. Laat de keukenmachine verder draaien.

Meng alle droge ingrediënten in een aparte kom en voeg dit mengsel lepel per lepel toe aan het beslag.

Spoel de rabarberstelen en snij de taaie uiteinden eraf. Schil de stelen met een dunschiller en snijd de rabarber in blokjes. 

Meng de rabarberblokjes met enkele eetlepels bloem en suiker in een kom tot alle stukjes volledig bedekt zijn. Zet even opzij.

Gebruik een keukenpenseel om de binnenzijde van je taartvorm in te vetten met een beetje boter. Strooi er vervolgens een beetje bloem over, en zorg dat ze blijft kleven aan het vet. Schud de overtollige bloem eruit.

Rol het vel bladerdeeg uit en bedek er de taartvorm mee. Druk het deeg zorgvuldig aan.

Rol met de deegrol over de rand van de vorm, zodat de overhangende delen van het deeg eraf gesneden worden.

tip
De restjes bladerdeeg kan je later gebruiken om bv. aperitiefhapjes of soepstengels te maken.

Schep de taartvulling op de bladerdeegbodem. Strijk het oppervlak egaal met de pannenlikker.

Verdeel de rabarberblokjes over de amandelvulling.

Bak de taart gedurende 45 minuten in de oven van 175°C. Controleer of de amandelvulling voldoende gebakken is door er even in te prikken. Als er geen beslag aan de prikvork blijft kleven, dan is de taart gaar. Laat het gebak afkoelen.

Rabarbertaart met amandel