Rabarbertaart

Het zou zonde zijn om het rabarberseizoen onopgemerkt te laten voorbijgaan. Rabarber is immers een bijzonder product: in een zoete bereiding zorgt de zure rabarbersmaak voor een culinair effect dat je nergens mee kan vergelijken. In confituur of gestoofd met een beetje suiker, het kan allemaal. Of heb je toch liever Jeroens rabarbertaart?

Ingrediënten

  • 1 kg rabarbersteel
  • 200 g suiker
  • 80 g petit-beurrekoekje
  • 1 eetlepel bloem
  • boter
  • 400 g kruimeldeeg

Benodigdheden

  • een taartbodem (diameter ong. 23 cm)
  • een deegrol
  • een keukenpenseel
  • een dunschiller
  • een blender (of een staafmixer + beker)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De taart

tip Wil je zelf je kruimeldeeg maken? Bekijk het recept hier: https://dagelijksekost.een.be/gerechten/kruimeldeeg
Spoel de rabarberstelen en snij de taaie uiteinden eraf. Schil de stelen met je dunschiller en snij ze vervolgens in stukjes van zo’n halve tot één centimeter dik.
Doe alle stukjes rabarber in een ruime mengschaal. Doe er de suiker bij en de bloem. Meng alles goed.
Schep de rabarber met suiker in een grote zeef en laat ze minstens een uur lang grondig uitlekken. De taartvulling bevat best geen overtollig vocht.
Je kan kiezen voor 400 g kant-en-klaar kruimeldeeg per vier personen, maar waarom zou je niet zelf vers kruimeldeeg maken?
Haal de boter op tijd uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur komt en mals wordt.
Neem een kleine pot of een pannetje en smelt daarin een klontje boter op een zacht vuur. Deze boter heb je nodig om de taartvorm in te vetten.
Strooi wat bloem op het werkvlak en neem er de deegroller bij. Rol het deeg uit tot een grote dunne lap.
Strijk de taartbodem in met de gesmolten boter en bepoeder de vorm met een beetje bloem. Zo zal je de taart na het bakken gemakkelijk kunnen losmaken.
Bedek de taartbodem met de lap deeg. Druk het deeg stevig aan in de randjes. Snij of druk de overlappende stukjes deeg weg.
Zet de taartbodem in de koelkast.
Doe de ‘Petit Beurre-koekjes’ in de mengbeker van de blender en mix ze fijn.
Haal de taartvorm uit de koelkast en strooi de gemalen koekjes over de bodem. Verdeel het Petit Beurre-haksel egaal.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vul de taartvorm met de mengeling van uitgelekte blokjes rabarber, suiker en bloem en verdeel enkele klontjes boter erbovenop.
Bak de taart ongeveer 30 minuten op 180°C in de voorverwarmde oven.
Laat de taart na het bakken goed afkoelen en haal ze vervolgens uit de vorm.
Rabarbertaart