Quinoa met groene groenten, gamba’s en curryaïoli

Dagelijkse Kost kleurt groen vandaag. Jeroen bereidt gamba’s met quinoa en een heleboel groene groenten zoals tuinbonen, erwtjes, broccolini en groene asperges. Een gezond gerecht dat relatief weinig tijd vraagt.

Ingrediënten

  • 100 g erwten
  • 200 g tuinbonen
  • 1 bussel groene asperges
  • 0 zout
  • 0 bicarbonaat
  • 8 broccoli
  • 100 g sluimererwten
  • 250 g quinoa
  • 5 dl groentebouillon
  • 100 g spinazie
  • 16 gamba
  • 0 olijfolie
  • 0 peper
  • 100 g amandelen
  • 1 wit brood
  • 0.5 dl melk
  • 2 ei
  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 citroen
  • 0 currypoeder
  • 0 kurkumapoeder
  • 2 dl arachideolie
  • 0 cayennepeper
  • 0 zout
  • 0 sherryazijn
  • 0 olijfolie
  • 0 koriander

Benodigdheden

  • een staafmixer

Partners

Bereiding

Quinasalade

Dop de erwten en de tuinbonen. Schil de asperges eventueel en verwijder de houterige onderkant.

Breng lichtgezouten water aan de kook met een snuif bicarbonaat.

tip
Het bicarbonaat zorgt ervoor dat de groenten mooi groen blijven.

Blancheer de tuinbonen en de erwten 2 minuten in het water. Schep ze met een schuimspaan in een kom ijskoud water om de garing te stoppen.

tip
Zet eventueel een zeef boven de kookpot om de erwten en tuinbonen te blancheren. Zo haal je ze gemakkelijk uit het water.

Giet af en haal het vlies van de tuinbonen.

Leg de asperges en de broccolini 6 minuten in het water. De stelen zitten in het water, de toppen blijven boven. Zet een deksel op de kookpot zodat de topjes gestoomd worden.

Haal de groenten uit het water en koel ze onder koud stromend water.

Blancheer ten slotte de sluimererwten 3 minuten . Giet ze af en spoel ze onder koud stromend water. Laat uitlekken.

Spoel de quinoa onder koud water.  Verwarm de groentenbouillon en laat er de quinoa ongeveer 12 minuten in garen.  Giet af en spoel onder koud water om de garing te stoppen.  Laat uitlekken.

Spoel de spinazie en laat uitlekken.

Doe de quinoa in een grote kom en schep er de geblancheerde groenten en de spinazie door.

Pel de gamba’s en verwijder het darmkanaal.

Verhit een scheut olijfolie in een pan. Kruid de gamba’s met peper en zout en bak ze kort aan.

De curyaïoli

Rooster de amandelen in een pan op het vuur zonder vetstof.

Snijd de korsten van het brood en week het in de melk.

Splits de eieren en doe de eierdooiers in een maatbeker. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik.

Knijp het brood uit. Doe het met de gepelde knoflook, de helft van de geroosterde amandelen en citroensap bij de eierdooiers en kruid met een flinke snuif currypoeder en kurkuma. Mix met de staafmixer.

Leng aan met olie en mix tot ‘mayonaise’. Voeg er eventueel een beetje water aan toe. Breng op smaak met cayennepeper en zout.

Afwerken en serveren

Breng de salade op smaak met zout, peper, sherryazijn en olijfolie. Meng goed.

tip
Je kan de salade van tevoren maken, maar wacht met de dressing tot vlak voor het serveren.

Strooi er de resterende amandelschilfers over. Serveer met gebakken gamba’s, plukjes koriander en curryaïoli.

Quinoa met groene groenten, gamba’s en curryaïoli