Quiche met ui, tijm en geitenkaas

De quiche is wellicht de bekendste hartige taart. Je kan ze op duizend en één manieren vullen, al dan niet vegetarisch. Jeroen kiest voor een vegetarische variant op basis van drie smaken die een zeer geslaagd culinair huwelijk hebben: ui, tijm en frisse geitenkaas.

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 180 g boter
  • 1 koffielepel maïzena
  • 65 g water
  • snuifje zout
  • 200 g geitenkaas
  • 4 rode ui
  • 6 tijm
  • 6 ei
  • 3 dl room
  • peper
  • zout
  • 2 dl rode porto
  • 80 g rucola
  • 2 walnoten
  • scheutje walnotenolie
  • scheutje balsamico
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een vel vershoudfolie
  • een ronde taartvorm (diameter ongeveer 26 cm)
  • een vel bakpapier
  • baklinzen of bakgewichtjes

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Kruimeldeeg voor de quichebodem

Twee opties: Je houdt het liever gemakkelijk en koopt een vel kant-en-klaar hartig kruimeldeeg. Of bak een verse taartbodem van kruimeldeeg. Wie zelf deeg maakt laat best vooraf de boter op kamertemperatuur komen.
Weeg de ingrediënten zorgvuldig. Doe de malse boter in de mengschaal van de machine. Gebruik het ‘K-hulpstuk’ voor deeg en beslag en laat het toestel rustig draaien.
Voeg de bloem toe. Let wel: schep ze in delen in de mengpot en laat de machine draaien tot je een homogeen deeg krijgt.
Voeg een snuifje zout toe, laat de keukenmachine verder draaien en schenk het koude water in delen bij het deeg. Zo wordt het elastischer.
Laat de machine draaien tot je een egaal deeg krijgt. Schep het nadien uit de pot, kneed even, rol het tot een bol en verpak het quichedeeg in een vel vershoudfolie. Leg de bal een uur in de koelkast.

De quiche vullen

Verwarm de oven voor tot 180° C.

Wrijf de taartvorm in met een klein beetje boter. Bepoeder het ingevette oppervlak met wat bloem. Zo kan je de quiche later gemakkelijk uit de vorm halen.

Bepoeder je werkvlak met bloem en rol het gekoelde deeg uit tot een grote ronde lap. Wikkel de lap deeg voorzichtig rond je deegrol en drapeer hem voorzichtig bovenop de vorm. Laat het deeg erin zakken en druk de randjes zorgvuldig aan.

Snij het overtollig deeg weg met een scherp mesje. Tip: Laat het deeg rondomrond een klein beetje boven de rand uitsteken. Tijdens het bakken zal de taartbodem een beetje krimpen.

Leg een (rond) vel bakpapier bovenop het deeg en strooi er een flinke laag baklinzen of bakgewichtjes in.

Schuif de quichebodem in de oven van 180°C en bak het deeg ‘blind’ gedurende zo’n 20 minuten. (Hou nadien de oven warm.)

Pel de rode uien en snij ze overlangs in twee. Snij elk stuk ui vervolgens in ringen die zo’n halve centimeter breed zijn.

Verhit een stoofpot of pan op een matig vuur en smelt er wat boter in.

Stoof de halve uiringen glazig. Roer af en toe even in de pot.

Pluk de takjes tijm en rits de fijne blaadjes van de houterige steeltjes. Hak de tijm zo fijn je maar kan.

Roer de snippers tijm doorheen de uiringen. Schenk er ook de rode porto bij en roer regelmatig. Laat de alcohol verdampen. Stoof de uien nog zo’n 10 minuten tot ze gaar zijn en bijna al het vocht is weggekookt.

Breek de eieren in een ruime mengschaal en kluts ze los.

Meet de juiste hoeveelheid room en schenk die tot de laatste druppel bij de eieren. Voeg een snuif zout toe en voldoende peper van de molen. Meng alles met de garde. Dit mengsel wordt de lijm van je quiche.

Neem de voorgebakken quichebodem en verwijder het vel bakpapier de met baklinzen erop. (Laat geen lins achter, want ze zijn beenhard.)

Schep de gestoofde uien in de taartbodem. Verdeel het mengsel gelijkmatig.

Verdeel de malse geitenkaas in kleine porties over de quiche en schenk het eiermengsel erbovenop. Zorg ervoor dat het eiermengsel zich in alle hoekjes en kantjes verdeelt.

Verlaag de oventemperatuur tot 170°C.

Bak de quiche gedurende 30 minuten tot het eiermengsel gestold is en de gesmolten geitenkaas een korstje heeft.

Snij de quiche in taartpunten en serveer ze bij voorkeur warm.

Een slaatje om erbij te serveren

Spoel de rucola en laat de sla uitlekken.
Hak de walnoten in grove stukken.
Druppel een zuinig hoeveelheid walnotenolie en balsamico over de rucola. Kruid het slaatje met wat zout en peper van de molen.
Meng de blaadjes voorzichtig. Doe het bijvoorbeeld met de hand.
Leg een toef sla op elk bord en strooi er wat gehakte walnoten over.
Quiche met ui, tijm en geitenkaas