Dit is echt een quiche voor als het buiten guur en koud is. Het boterdeeg waarin de vulling komt is zelfgemaakt. De eieren en de kaas zorgen ervoor dat alles mooi bij elkaar blijft. 

Ingrediënten

  • 400 g bloem
  • 0 zout
  • 150 g boter
  • 110 ml water
  • 300 g spruiten
  • 200 g gerookt spek
  • 1 ajuin
  • 1 teen knoflook
  • 0 nootmuskaat
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 6 ei
  • 0 scheutje melk
  • 200 g gemalen kaas

Benodigdheden

  • Een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • Een deegrol
  • Een ronde bakvorm met een diameter van 28 cm en 5 cm hoog

Partners

Bereiding

Het deeg

Meng de bloem met een snuif zout in de kom van de keukenmachine.

Smelt de boter.

Kneed het water door de bloem met de keukenmachine.

Doe er de gesmolten boter bij en kneed tot een elastisch deeg.

Vet een bakvorm in met boter en bestuif met bloem.

Bestuif het werkblad met bloem.

Rol het deeg uit met een deegrol en leg het in de vorm. Verwijder het overtollige deeg.

De vulling

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Maak de spruiten schoon. Snijd ze wat kleiner en stoom ze beetgaar in de stoomoven op 120 °C of in een stoommandje boven kokend water.

Smelt een klontje boter in een grote pan of wok.

Snijd het spek in fijne repen (lardons) en bak het krokant in de boter.

Pel en halveer de ui. Snijd hem in halve ringen. Stoof mee met het spek.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes. Doe de knoflookpulp ook bij het spek.

Voeg er de gestoomde spruiten aan toe en laat mee stoven. Kruid met peper, nootmuskaat en een snuifje zout. Voeg eventueel een klontje boter toe voor nog meer smaak.

Klop de eieren los met een scheutje melk (of room).

Doe het spruitjesmengsel in de bakvorm met deeg. Giet er het eimengsel over. Bestrooi met gemalen kaas.

Bak de quiche ongeveer 35 minuten in de voorverwarmde oven.