Wie deze hartige quiche op de tafel wil zetten kan kiezen hoe snel het moet gaan. Het deeg voor de taartbodem kan je makkelijk zelf bereiden, al doe je dat best een dagje op voorhand. Wie minder tijd heeft kan ook een vel kant-en-klaar kruimeldeeg kopen en daarmee de quiche bakken. Met beetgare verse witte asperges en reepjes gerookte zalm bereid je een hartige taart met milde en geliefde smaken die elkaar perfect aanvullen.

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 180 g boter
  • 65 g water
  • 1 snuifje zout
  • 1 vel kruimeldeeg
  • 1 klontje boter
  • 0 bloem
  • 200 g zalm
  • 8 asperge
  • 6 ei
  • 35 cl room
  • 60 g Parmezaanse kaas
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • 0 peper
  • 12 teentje look
  • 5 dl olijfolie
  • 2 blaadje laurier
  • 2 takje tijm
  • 0 salie

Benodigdheden

  • een ronde taartvorm (diameter ong. 23 cm)
  • een vel bakpapier
  • baklinzen of bakgewichtjes
  • een keukenweegschaal
  • een keukenmachine met ‘K-hulpstuk’ voor zacht deeg
  • een vel vershoudfolie

Partners

Bereiding

Het (verse) deeg

Je kan kiezen voor kant-en-klaar deeg, maar je kan het uiteraard ook zelf bereiden.

Haal de boter tijdig uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

Doe de malse boter in de mengkom van de keukenmachine. Plaats het ‘K-hulpstuk’ en laat de machine draaien op een lage snelheid, tot de boter goed gemengd is.

Laat de machine draaien en schep de bloem er in delen bij. Wacht tussendoor even zodat alle ingrediënten zich goed kunnen vermengen.

Voeg een snuif zout toe, laat de keukenmachine verder draaien en schenk het koude water in delen bij het deeg. Zo wordt het elastischer.

Laat de machine draaien tot je een egaal deeg krijgt. Schep het uit de mengpot, kneed het deeg kort en maak er een bal van.

Verpak de bal in een vel vershoudfolie en leg het deeg in de koelkast. Laat het daar minstens een uur rusten, maar het is nog beter om het deeg een dag op voorhand te bereiden.

De quichebodem bakken

Verwarm de oven voor op 180°C.

Smeer de bakvorm in met een beetje malse boter. Bepoeder de taartvorm met een laagje bloem die in de vetstof blijf kleven. Verwijder de overbodige bloem.

Gebruik een vel kant-en-klaar kruimeldeeg of werk verder met je zelfgemaakt deeg.

Rol het deeg uit tot een grote lap van enkele millimeters dik. Drapeer het vel deeg voorzichtig in de bakvorm. Druk het aan in de onderste rand, zodat er geen lucht onder zit.

Snij het overtollige deeg rondomrond weg of doe dat door met de deegrol over de rand van de bakvorm te rollen. Druk het deeg langs de randen een beetje naar boven. Het vel quichedeeg mag gerust een klein beetje boven de rand van de bakvorm uitsteken, omdat het wat inkrimpt tijdens het voorbakken.

Tip: Een restje deeg kan je een dag bewaren of invriezen. Het is perfect geschikt om bv. empanadas te bakken.

Leg een rond vel bakpapier bovenop de taartbodem en vul de vorm met baklinzen of bakgewichten.

Bak de quichebodem ‘blind’ in de hete oven van 180°C. Reken hiervoor ongeveer 35 tot 40 minuten. Bereid intussen alle ingrediënten voor om de quiche te assembleren.

De vulling

Schil de asperges met een dunschiller. Neem ze bij het kopje vast en schil in vlotte bewegingen van de kop weg, terwijl je de groente telkens een stukje draait.

Breek het taaie, wat houterige onderste stuk van de stengels af. Tip: Bewaar de schillen van de asperges om er de basis van een verse aspergesoep mee te bereiden. Je kan de schillen gerust invriezen.

Vul een grote pot met koud water en zet er een matig vuur onder. Leg de geschilde asperges in het (koude) water en wacht tot het kookt. Plaats geen deksel op de pot.

Zodra het water kookt, zet je het vuur af, of neem de pot van het fornuis. Laat de asperges nog zo’n 5 minuten ronddrijven in het hete water, zodat ze nét niet gaar zijn. Snij ze nadien in gelijke stukken van ongeveer 4 centimeter lang.

Stapel de plakjes gerookte zalm op elkaar en snij ze in reepjes van een halve centimeter breed.

Spoel de platte peterselie schoon en snipper de blaadjes fijn.

Breek de eieren in een ruime kom en schenk er de juiste hoeveelheid room bij. Klop het mengsel los met de garde.

Maal voldoende peper bij het eiermengsel en roer. De gerookte zalm en de Parmezaanse kaas zullen de quiche voldoende zout maken.

De quiche vullen, bakken en serveren

Zorg ervoor dat de oven 170°C warm is.
Verwijder de baklinzen en het bakpapier en vul de voorgebakken quichebodem.
Leg een laagje zalmlintjes op de bodem van de quiche. Bewaar een deel om de quiche af te werken.
Schik daarop de stukjes witte asperge en de helft van de snippers peterselie.
Leg er nog een laagje gerookte zalm bovenop, gevolgd door de peterseliesnippers.
Rasp een flinke laag Parmezaanse kaas over de hartige taart.
Schenk het eiermengsel over de hele inhoud van de quiche en laat het even insijpelen.
Schuif de hartige taart in de voorverwarmde oven van 170°C. Bak de quiche gedurende zo’n 35 minuten.
Haal de warme quiche voorzichtig uit de vorm. (Plaats eventueel een groot plat bord omgekeerd boven het gebak en stort de quiche uit. ‘Sandwich’ ze daarna tussen een tweede bord en keer ze om.)
Snij de quiche met een breed scherp mes in taartpunten.Tip: Serveer een punt quiche met een restje van de snippers gerookte zalm erbovenop.

Extra: lookolie om te bewaren

In de uitzending op tv maakte Jeroen tijdens het bakken van de quiche een fles lookolie om te bewaren. Daarvoor heb je (naast de hierboven opgegeven ingrediënten) ook nog een fles, een trechter en een staafmixer nodig.

Kneus de tenen look en verwijder de pel. Verzamel ze in een (diepe) mengkom.

Schenk er de fijne olijfolie over.

Zet de staafmixer in de kom en mix de twee ingrediënten op matige snelheid.

Verzamel de laurier, de tijm en de salie. Prop de kruiden door de flessenhals. Plaats de trechter en vul de fles met lookolie.

Geef de olie de tijd om weer helder te worden, waarbij de lookpulp naar de bodem zal zakken.

Bewaar de lookolie in de voorraadkast, en gebruik ze voor de meest diverse bereidingen: om te bakken, als slaolie, om toastbroodjes mee te besprenkelen…