Quiche ‘margherita’ met chorizo

De pizza ‘margherita’ is niet enkel de goedkoopste, maar ook de populairste pizza uit het klassieke assortiment van de lokale Italiaan. Voor Jeroen is ze een inspiratie om een verse bladerdeegquiche te bakken met een salade waarin alle kleuren en smaken van de margherita verwerkt zijn. Om het eiergebak wat extra ‘body’ te geven komt er Spaanse chorizo aan te pas, pijnboompitten en Parmezaanse kaas. 

Ingrediënten

  • 1 vel bladerdeeg
  • 300 g chorizo
  • 250 g kerstomaten
  • 40 g pijnboompitten
  • 3.5 dl room
  • 250 g mozzarella
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 klontje boter
  • peper
  • zout
  • 100 g rucola
  • verse basilicum
  • 1 scheutje olijfolie
  • 6 ei

Benodigdheden

  • een rond bakblik (bv. met gekartelde rand
  • diameter 20 tot 23 cm)
  • een tweede rond bakblik dat iets kleiner is (of een vel bakpapier)
  • baklinzen of bakgewichtjes
  • evt. een deegrol een maatbeker

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Quiche ‘margherita’ met chorizo

Smeer het bakblik in met een beetje boter en bepoeder de vetstof met een beetje bloem.

Verwarm de oven voor tot 180°C.

Rol de lap bladerdeeg (indien nodig) wat uit, tot een egale dunne lap van enkele millimeters dik.

Snij een ronde lap deeg uit, groot genoeg om straks tot over de randen van de bakvorm te vallen.

Drapeer het deeg in het bakblik en druk het voldoende aan in hoekjes en kantjes.

Neem een vork en prik honderden gaatjes in het vel bladerdeeg.

Plaats een tweede bakblik bovenop het deeg en stort er baklinzen of bakgewichtjes in. Heb je geen tweede blik? Gebruik dan het klassieke vel bakpapier en zorg dat er voldoende gewicht op de bladerdeegbodem drukt.

Bak de quichebodem ‘blind’ gedurende 30 minuten, in de hete oven van 180°C. (Hou de oven nadien op temperatuur.)

Kluts de eieren in een mengschaal en voeg de room toe. Kruid met voldoende peper van de molen en een flinke snuif zout. Meng alles met de garde tot je een egale mix krijgt.

Snij het stuk chorizo in blokjes van een centimeter breed.

Verhit een pan (met anti-aanbaklaag) op een matig vuur en strooi er de pijnboompitten in. Rooster ze goudbruin, terwijl je de pan regelmatig even opschudt.

Zet de geroosterde pitjes opzij en doe de blokjes chorizo erin. Bak de Spaanse worst in een paar minuten zacht-krokant.

Spoel de kerstomaten (of mini-trostomaten) en halveer ze.

Snij de bol mozzarella in hapklare stukken.

Snij de randen van het gebakken bladerdeeg bij. Gebruik bv. een broodmes.

Schep de stukjes gebakken worst in de voorgebakken quichebodem.

Verdeel er de helft van de halve kerstomaatjes in, samen met de stukken mozzarella.

Giet de mix van ei en room in de bodem, strooi er 2/3 van de geroosterde pijnboompitten over en eindig met een laag vers geraspte Parmezaanse kaas.

Bak de quiche zo’n 40 minuten in de oven van 180°C.

Bereid intussen een slaatje van gewassen rucola, een rest kerstomaten, pijnboompitten en wat verse basilicum. Schenk er wat fijne olijfolie over en kruid de sla met peper, zout.

Ontvorm de warme quiche. Werk voorzichtig en leg de quiche omgekeerd op een groot plat bord. Tuimel ze nadien op een tweede bord of een serveerschotel.

Snij de quiche ‘margeritha’ in taartpunten en serveer ze met de salade.

Quiche ‘margherita’ met chorizo