Quiche diavola met andijvie

Niemand kan weerstaan aan deze duivels lekkere quiche met gestoofde andijvie en pittige chorizo. Neem je de hartige taart mee als lunch naar het werk, voorzie dan zeker wat extra voor eventuele jaloerse collega’s.

Ingrediënten

  • 1 vel kruimeldeeg
  • 1 andijvie
  • boter
  • 200 g chorizoworst
  • 2 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • peper
  • zout
  • 6 ei
  • een scheutje melk
  • 200 g gemalen kaas
  • nootmuskaat
  • 100 g chorizo

Benodigdheden

  • een vergiet
  • een garde
  • een ronde (gekartelde) bakvorm met laag opstaande rand (diameter ong. 22 cm)
  • bakpapier
  • blindbakvulling (linzen, kikkererwten of bakparels)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De quichebodem

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Wrijf de taartvorm in met wat boter. Bepoeder het ingevette oppervlak met bloem. Zo kan je de quiche later gemakkelijk uit de vorm halen.

Drapeer de lap kruimeldeeg voorzichtig over de vorm. Laat het deeg erin zakken en druk het goed aan in de groeven van de rand. Verwijder het overtollige deeg.

Leg een vel bakpapier bovenop het deeg en strooi er een flinke laag blindbakvulling in.

Schuif de quichebodem in de oven van 180 °C en bak het deeg ‘blind’ gedurende zo’n 20 minuten. (Hou nadien de oven warm.)

De vulling

Scheur de andijvie in stukken. Was de bladeren en laat uitlekken in een vergiet.

Smelt een klontje boter in een pan met hoge rand.

Snijd de chorizo in kleine blokjes. Bak de worst krokant in de vetstof.

Pel de sjalotten en snijd ze in stukjes. Stoof mee met de chorizo.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn en plet met een mes. Doe ook de knoflookpulp in de pan.

Snijd de uitgelekte andijvie in kleinere stukken en laat meestoven op een zacht vuur. Kruid met peper en zout.

Laat voldoende vocht verdampen, zodat de mix voldoende ‘droog’ in de quiche verwerkt wordt.

Breek de eieren in een mengschaal. Klop ze los met een scheutje melk en meng er de gemalen kaas onder. Kruid met een snuif nootmuskaat.

Verwijder de bakgewichten en het bakpapier uit de voorgebakken deegbodem.

Schep de vulling van andijvie en chorizo in het kruimeldeeg en verdeel ze gelijkmatig.

Giet er het eimengsel over. Laat het tussen de stukjes vulling sijpelen.

Afwerken en serveren

Schik de plakjes chorizo op de taart.

Bak de quiche gedurende 40 minuten in een oven van 180 °C.

Ontvorm het gebak voorzichtig, snijd de quiche in taartpunten en serveer ze warm.

tip Jeroen serveert de quiche met een rucolaslaatje, op smaak gebracht met olijfolie, witte wijnazijn, peper en zout.
Quiche diavola met andijvie