Quesadilla’s met gevogeltegehakt, spek en ui

De quesadilla is de Mexicaanse versie van onze vertrouwde croque monsieur. Geen sneetjes brood daar aan de overkant van de oceaan, maar wel malse tortilla’s. En ook de vulling heeft meestal alle trekjes van de Tex-Mex keuken. Niet zo bij Jeroen, want hij geeft er graag een eigen ‘draai’ aan. Jeroen vult de tortillavellen met kruidig gevogeltegehakt met spek en ui. Een laagje gemalen kaas én kruidenkaas maken er écht wat zondig, maar o-zo-lekker comfort food van. Om de maaltijd compleet te maken serveert hij er nog een gepast slaatje bij. Ideaal voor een (vroege) aanval van de winterblues.

Ingrediënten

  • 0.5 ijsbergsla
  • 1 rode paprika
  • 1 avocado
  • 1 groene chilipeper
  • 150 g maïs
  • 150 g witte bonen
  • 1 scheutje azijn
  • 1 scheutje olijfolie
  • zout
  • 16 tortillavel
  • 500 g gevogeltegehakt
  • 2 gerookt spek
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 100 g kruidenkaas
  • 150 g kaas
  • 1 snuifje paprikapoeder
  • 1 snuifje komijnpoeder
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • keukenpapier
  • een borsteltje
  • evt. aluminiumfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De salade

Pluk de blaadjes van de ijsbergsla los en spoel ze in ruim water. Snij de uitgelekte sla in grove stukken of in repen en doe ze in een mengschaal. Voeg ook de volgende ingrediënten toe.
Schil de rode paprika met de dunschiller, verwijder de zaadlijsten en snij de groente naar wens in kleine blokjes of in reepjes.
Snij de avocado overlangs in twee en verwijder de pit. Verdeel elke halve avocado in partjes, trek de schil eraf en snij ze in hapklare blokjes.
Snij de pittige (groene) chilipeper overlangs in twee en verwijder de zaadjes. Snij het deel dat je wil gebruiken in piepkleine stukjes. (Afhankelijk van je voorkeur voor pikante smaken.)
Spoel de witte boontjes en de zoete maiskorrels in een zeef onder stromend water. Laat ze uitlekken en doe ze in de pot met sla. Meng de Mexicaanse salade, bewaar ze koel en werk ze pas af met olie en azijn, vlak voor het serveren.

De quesadilla’s

Verwijder het zwoerd en restjes kraakbeen van het gerookt spek. Snij het vlees in fijne reepjes. Bak ze zacht-krokant in een braadpan met een scheutje olijfolie op een matig vuur. Roer af en toe.
Plet de lookteen tot pulp. Pel de ui en snij hem in kleine snippers. Roer de uien met look door het spek en stoof ze glazig. Schep nadien alles uit de bakpan.
Gebruik dezelfde pan om het gevogeltegehakt te bakken. Prak het vlees en voeg eventueel een extra scheutje olijfolie toe.
Kruid het gehakt met een snuif paprikapoeder (mild of heet) en een beetje komijnpoeder. Voeg ook wat peper en zout toe. (Naar persoonlijke smaak.)
Roer tussendoor de gebakken stukjes spek en ui door het gehakt. Geef het mengsel nog een dosis hitte van het vuur. Schep nadien het vleesmengsel uit de pan en veeg de bodem schoon met een vel keukenpapier.
Leg de kleine tortillavellen per twee op je werkvlak en smeer ze langs de bovenzijde in met een dun laagje olijfolie. Draai één tortilla om en strijk er een laagje kruidenkaas op.
Schep nu een flinke laag kruidig gehakt met spek bovenop de kruidenkaas. Druk het vlees wat plat en strooi er een laagje gemalen kaas bovenop.
Verhit een ruime bakpan op een matig vuur.
Leg het tweede tortillavel met de zijde zonder olijfolie bovenop de vulling. Druk de quesadilla voorzichtig aan en laat hem in de hete pan glijden.
Bak elke quesadilla kort, tot de kaas smelt en draai de gevulde tortilla’s even om. Ga zo door tot je voldoende warme quesadilla’s hebt. (Hou de quesadilla’s warm onder een vel aluminiumfolie of in een oven op lage temperatuur.) Dit recept is berekend voor 2 quesadilla's per persoon.

Afwerken en serveren

Schenk een scheut olijfolie en wat azijn (naar keuze) over de salade. Voeg een snuifje zout toe en roer.
Snij elke quesadilla in kwarten en serveer ze met de Mexicaanse sla.
Quesadilla’s met gevogeltegehakt, spek en ui