Pure tomatensaus

Tomatenpuree komt in veel gerechten goed van pas. Met dit recept bereid je ongeveer 1 liter saus.

Ingrediënten

  • 3 ajuin
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 scheutje olijfolie
  • 80 g tomatenpuree
  • 800 g tomatenstukjes
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele takjes basilicum
  • 0 enkele takjes oregano
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een staafmixer

Partners

Bereiding

Pure tomatensaus

Pel de uien en snipper ze grof. Pel de look en snij de tenen in stukjes.

Zet een stoofpot op een matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in. Stoof de stukken ui en look in de hete olie. Roer regelmatig in de pot.

Schep de geconcentreerde tomatenpuree erbij en roer.
 Laat de rauwe smaak van de puree kort wegbakken.

Voeg het tomatenvlees toe.

Geef de saus een beetje pit. Gebruik naar persoonlijke smaak wat hete sambal of harissa.

Spoel de verse kruiden en hak de blaadjes van de tijm, basilicum en oregano fijn. Of bind de bundel kruiden samen met een eindje keukentouw.

Roer de kruiden door de saus en laat
 ze 10 minuten pruttelen op een zacht vuur. 

Mix de saus (zonder kruidentuil) fijn met de staafmixer.

Neem een tweede pot en plaats er een fijne zeef boven. Schep de saus met een pollepel in de zeef en druk ze er doorheen, al roerend met de bolle bodem van de lepel. Gooi het restje droge pulp weg.

Proef en breng de saus op smaak met peper en zout.

Pure tomatensaus