Profiteroles met frambozencoulis, roomijs en witte chocolade

Soezen laten zich op allerlei manieren vullen: bv. met banketbakkersroom, slagroom of met een hartige vulling. Ik vul ze met een bolletje vanille-ijs voor een zomers dessert met een frambozencoulis en vers zomerfruit.

Er is beslag voor ongeveer 25-30 soezen. Je kan ze makkelijk invriezen en binnenkort opnieuw op het menu zetten. 

Ingrediënten

  • 180 g bloem
  • 100 g boter
  • 5 ei
  • 2 dl water
  • 1 vanillestokje
  • snuifje zout
  • 300 g framboos
  • 4 eetlepel suikersiroop
  • 0.5 limoen
  • vanilleijs
  • 100 g framboos
  • 2 eetlepel bloemsuiker
  • stuk chocolade

Benodigdheden

  • een plastic spuitzak
  • een keukenweegschaal
  • een maatbeker
  • een garde
  • een houten spatel
  • een vel bakpapier of een bakmatje
  • een zeef
  • een ijsschepper
  • een gekarteld mes
  • een rasp

Partners

Bereiding

Profiteroles

Weeg en meet alle ingrediënten voor het beslag zorgvuldig.

Zet een kookpot op een matig vuur en giet het water erin. Voeg er de boter bij en de vanille. Snij de vanillestok overlangs door en schraap met een mespuntje de zaadjes uit de beide helften van de peul.
Doe ze samen met de lege peul in de pot.

 Laat de boter smelten, meng met de garde en verwijder de peul. Giet dan de bloem in de pot. Zet het vuur op een laag pitje en meng alle ingrediënten met de garde, tot ze samenklitten tot een deegje. Vervang de garde door een houten lepel of spatel. Blijf nog een paar minuten doormengen tot je een stevig deeg hebt, dat voldoende droog is.

Neem de pot van het vuur en voeg nu de eieren één voor één toe. Meng telkens krachtig tot elk ei in het beslag verwerkt is. Dit vraagt een beetje inspanning en geduld! Om je een idee te geven: het beslag hoort de dikte te hebben van stopverf.

Voeg een snuifje zout toe, meng goed en vul de spuitzak met het soezenbeslag.

Verwarm de oven voor tot 180°C. Hou de vlakke ovenplaat aan de kant en bedek ze een vel bakpapier of een bakmat.

Knip het tipje van de spuitzak en spuit egale toefjes beslag op de bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de porties beslag, want het volume zal tijdens het bakken verdubbelen. Kies voor porties die half het volume hebben van de inhoud van je ijsschepper.

TIP: Gebruik een aardappelmesje om na elke spuitbeweging het deeg los te snijden van de spuitzak. Zo kan je heel netjes werken.


Maak een vinger nat en druk de puntige topjes van elke portie beslag vlak.

Bak de soesjes goudbruin gedurende 25 minuten in een oven van 180°C, en laat ze nadien afkoelen.


TIP: Je kan de soesjes al een dag eerder bakken of een rest gebakken soezen bewaren. Stop ze in een afgesloten doos. Wanneer je wil serveren, verstuif dan wat water over de bolletjes en zet ze nog heel even in een warme oven.

Frambozencoulis

Doe de (diepgevroren) frambozen in een pot op een matig vuur. Voeg wat suikersiroop toe en laat het fruit 15 minuten koken.TIP: Wil je zelf een lichte suikersiroop maken, breng dan gelijke hoeveelheden suiker en water aan de kook tot ze veranderen in een doorschijnende zoete siroop.

Proef en voeg naar smaak een scheutje limoensap toe.

Zeef het platgekookte fruit. Roer met de bolle zijde van een (kleine) pollepel tot er enkel droge pulp in de zeef achterblijft en laat de fijne rode coulis afkoelen.

Afwerking

Doe heet water in een beker om je ijsschepper op te warmen.

Lepel porties frambozencoulis op de borden.

Snij de soezen met een gekarteld (brood)mes in twee helften. (Reken ongeveer 3 soezen per persoon.)

Plaats enkele van de onderste helften op elk bord. Lepel op elke halve soes een kleine bol vanille-ijs en plaats de ‘dekseltjes’ erop. Bepoeder ze met een beetje bloemsuiker.

Verdeel verse frambozen over de borden en werk het dessert af met geraspte witte chocolade.

Profiteroles met frambozencoulis, roomijs en witte chocolade