Preskop en gestampte aardappelen met karnemelk en mosterd

Karnemelk en hoeveboter uit Jabbeke, mosterd uit Torhout ... Kaantjes en een stuk preskop zijn typische ingrediënten voor een fantastische West-Vlaamse maaltijd!

Ingrediënten

  • 400 g ratte-aardappel
  • 400 g preskop
  • 200 g kaantje
  • 50 g hoeveboter
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 dl hoevekarnemelk
  • 5 lente-ui

Benodigdheden

  • keukenpapier
  • pureestamper

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Preskop en gestampte aardappelen met karnemelk en mosterd

Kook de aardappelen in de schil gaar in gezouten water.

Snijd de preskop in blokjes. Doe het vlees in een pan met een scheutje water. Laat het smelten op een matig vuur met een deksel op de pan.

Giet de aardappelen af en pel ze.

Bak de kaantjes in een pan zonder vetstof en laat ze uitlekken op keukenpapier zodat ze krokant worden.

tip Bij het uitbenen, verwijderen slagers ook grote lappen vet. Daarin zitten nog kleine stukjes vlees. Dat vet wordt gesmolten waardoor het vlees ‘in zijn eigen vet’ gefrituurd wordt. Die gefrituurde brokjes noemen we kaantjes.

Smelt de boter in een grote pan tot ze de kleur van hazelnoot heeft.

Doe de aardappelen bij de boter. Plet ze met karnemelk en mosterd tot puree. Breng op smaak met zout.

Snipper het groen van de lente-uien.

Serveer de puree met de gesmolten preskop, gebakken kaantjes en gesnipperde lente-ui.
Preskop en gestampte aardappelen met karnemelk en mosterd