Preitaart met blauwe kaas en tijm

Prei en blauwe kaas zijn een ‘match made in heaven’, om het in het Engels te zeggen. Het gerecht is vegetarisch, maar daar zal zelfs een liefhebber van een stukje vlees weinig kunnen tegen inbrengen. Serveer de taart als snack, als voorgerecht of als hoofdgerecht. Ze smaakt ook goed als garnituur bij een lamsbout of een traditioneel vleesgebraad. Kortom, aan u de keuze.

Ingrediënten

  • 4 prei
  • 3 vel bladerdeeg
  • 100 g blauwe kaas
  • 2 dl witte wijn
  • 1 ei
  • 4 takje tijm
  • 4 blaadje laurier
  • 1 boter
  • peper
  • zout
  • 2 teentje look

Benodigdheden

  • een grote zeef
  • een keukenpenseel
  • een vel bakpapier of een siliconenmatje

Partners

Bereiding

Preitaart met blauwe kaas en tijm

Neem de vellen bladerdeeg uit de koelkast en laat ze even op kamertemperatuur komen.

Snij het donkerste loof en het wortelstuk van de stammen prei. Spoel de groente onder stromend water, zodat er geen aarde of zand tussen de bladeren blijft zitten. Snij de prei deze keer niet volledig overlangs door om ze te spoelen, maar hou het bij één insnijding.

Zet een stoofpot op een matig vuur en smelt er een klont boter in.

Snij intussen de gespoelde prei in gelijke stukken van ongeveer 6 tot 7 centimeter.

Schik de stukken prei op de bodem van de pot met bruisende boter.

Kneus de tenen look (door er even op te duwen met het lemmet van je koksmes) en leg ze samen met de blaadjes laurier bij de prei.

Kruid de prei met wat peper van de molen en een snuif zout.

Laat de prei enkele minuten stoven en blus de pot dan met de witte wijn. Je kan de wijn ook vervangen door eenzelfde hoeveelheid groentebouillon.

Zet het deksel op de pot. Laat de groente een kwartier sudderen op een zacht vuur.

Haal het bladerdeeg uit de verpakking. Leg de vellen bovenop elkaar.

De meeste vellen bladerdeeg zijn rond. Snij er in dat geval de grootst mogelijke rechthoek uit. Hou de restjes deeg bij.

Leg de gestapelde laagjes deeg op een vel bakpapier of een siliconenmatje, op de ovenplaat.

Maak vervolgens een ondiepe rechthoekige insnijding op zo’n 2 centimeter van de randen.

Snij de restjes deeg in repen van 2 centimeter en schik ze op de randen, zodat je een soort van ‘fotokader’ krijgt. Dat vraagt wellicht een beetje puzzelwerk.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Neem een pot of schaal en plaats er een zeef boven. Schep de stukken gestoofde prei uit het kookvocht en leg ze in de zeef. Doe dit voorzichtig, zodat ze niet uit elkaar vallen. Laat de stukken prei wat uitlekken, want teveel vocht is nefast voor het bakken van de taart.

tip
Het kookvocht van de prei kan je bewaren (en invriezen) om het later te verwerken in een lekkere groentesoep.

Snipper de takjes jonge tijm zeer fijn. Als je geen jonge tijm gebruikt, rits dan de blaadjes van de takjes en zet er even het mes in.

Schik de uitgelekte prei in het middenstuk van het kader van bladerdeeg.

Strooi de snippers tijm over de prei.

Verbrokkel de blauwe kaas en verdeel de stukjes kaas over de prei.

Breek het ei en doe de dooier in een potje. Het eiwit gebruik ik niet. Schenk een scheutje water bij de dooier en klop dit los.

Neem het keukenpenseel en strijk de randen van het bladerdeeg in met het dooiermengsel. Dit ‘doreren’ zal zorgen voor een mooie glans op het bladerdeeg.

Schuif de bakplaat met de taart in de hete oven van 200°C. Bak de preitaart 25 tot 30 minuten. (Controleer tussendoor het resultaat want de exacte baktijd is afhankelijk van het type oven.)

Serveer de taart warm en ovenvers.

Preitaart met blauwe kaas en tijm