Preisoep met kaaskorstjes

Jeroen is een ‘soepman’. Met zo’n verse kom dampende soep kan je Jeroen altijd plezier doen. Hij maakt een heerlijke preisoep met kaascroutons. Voor de krokante broodkorstjes gebruikt Jeroen gebruikt het liefst een oude kaas, boordevol karakter. Preisoep met kaascroutons, het is échte dagelijkse kost die smaakt op elk moment van de dag.

Ingrediënten

  • 3 liter kippen- of groentebouillon
  • 4 ui
  • 2 teentje look
  • 4 stronkje prei
  • klontje boter
  • 3 aardappel
  • 4 takje tijm
  • 4 blaadje laurier
  • 8 sneetje toastbrood
  • scheutje olijfolie
  • 120 g boerenkaas
  • peper
  • zout
  • 1 eetlepel mosterd
  • room

Benodigdheden

  • een staafmixer
  • een eindje keukentouw
  • een fijne rasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De preisoep

Ontdooi en verwarm een flinke portie groente- of kippenbouillon. Je kan natuurlijk ook verse bouillon maken.

Pel de uien en de look. Kneus de tenen knoflook en snij de de uien grof.

Snij de voet en het donkerste loof van de prei. Snij elke stam prei overlangs in twee en spoel ze onder stromend water. Laat het water tussen de compacte bladeren van de groente stromen, zodat zandkorrels of restjes aarde verdwijnen.

Smelt een klont boter in een grote stoofpot of een soepketel op een matig vuur.

Stoof de stukken ui zacht in de hete boter. Voeg ook tenen look toe en roer af en toe. Stoof de uien glazig, zonder ze te bakken.

Snij de prei in stukjes. Schil de aardappelen en snij ze in grote stukken. Stoof de stukken prei en aardappel mee met de uien.

Verzamel takjes tijm, blaadjes laurier en bind ze met keukentouw tot een bouquet garni.

tip Je kan de klassieke tijm vervangen door citroentijm om eens een ander aroma aan de soep toe te voegen.

Schenk na enkele minuten de bouillon in de pot en zet het deksel gekanteld op de pot. Laat de soep 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.

De kaascroutons

Verwarm de oven voor tot 185°C.

Stapel enkele sneetjes wit toastbrood op elkaar en snij de korstjes weg. Snij het broodkruim vervolgens in gelijke vierkantjes van een dikke centimeter breed.

Leg de stukjes brood op een hoopje op een ovenschaal. Druppel er een scheutje olijfolie over.

Snij de korstjes van het stuk oude kaas en rasp een laag van de brokkelkaas over de hoop broodstukjes.

Meng alles voorzichtig (en met propere handen) en verdeel de broodstukjes met kaas gelijkmatig over de bodem van de ovenschaal.

Bak de korstjes in de oven van 185°C gedurende ongeveer 15 minuten. Schud ze regelmatig even op, zodat ze gelijkmatig krokant bakken en kleuren. Schuif nadien de ovenschaal uit de oven, zodat de croutons geen kans krijgen om te verbranden.

Afwerken en serveren

Vis het kruidentuiltje uit de soep en mix ze glad met de staafmixer.

Kruid de soep met voldoende peper van de molen en zout. Jeroens bouillons zijn ongezouten, dus bij de afwerking van de soep gaat er een flinke snuif zout bij. Wie met bouillonblokjes werkt, zal veel minder zout nodig hebben.

Schep de mosterd in de soep en mix ze een tweede keer.

Druppel in de porties verse soep een lepeltje room. Strooi er kaaskorstjes bovenop en eventueel nog een extra beetje geraspte brokkelkaas.

Preisoep met kaaskorstjes