Preisoep met blauwe kaas en witte pens

Prei kan het hele jaar door gegeten worden, maar komt toch vaker voor in winterse gerechten. Wat dacht je van een winterse preisoep? De schijfjes gebakken pens en de blauwe kaas vullen de pittige smaak van de prei mooi aan.

Ingrediënten

  • 8 stengels prei
  • een klont boter
  • 1 klont boter
  • 2 ajuin
  • 3 teentje look
  • enkele takjes tijm
  • enkele laurierblaadje
  • 3 aardappel
  • 3 liter groentebouillon
  • zout
  • witte peper
  • Evlier
  • 4 pens
  • nootmuskaat
  • 200 g blauwe kaas

Benodigdheden

  • Een mixer
  • een ruime casserole

Partners

Bereiding

Bereiding

Snijd de stengels prei in grove stukken. Houd het witte gedeelte van 3 stengels aan de kant. Spoel de prei grondig. 

Laat een klont boter smelten in de casserole. Snijd de uien grof en stoof ze aan in de hete vetstof.

Pel en plet de teentjes look en maak een kruidentuiltje van tijm en laurier. Voeg de look alvast toe en laat meestoven met de ui. 

Laat de prei meestoven met de ui en de look in de casserole. 

Schil de aardappelen en snijd ze grof bij de rest van de groenten in de casserole. Voeg er ook het kruidentuiltje aan toe. 

Blus het geheel met de bouillon en breng het geheel verder op smaak met zout, witte peper en specerijenzout (Evlier). Laat zo'n 60 minuten garen op het vuur. 

Snijd de preistammetjes in julienne en leg ze in een kom. 

Snijd de pensen in schijfjes en bak ze in de pan met boter. Laat ze vervolgens uitlekken op een vel keukenpapier. 

Mix de soep fijn. 

Voeg de prei in julienne bij de soep en kruid de soep bij met evlier en nootmuskaat. 

Serveer de soep in een kommetje en werk het geheel af met enkele schijfjes witte pens en enkele stukjes blauwe kaas. 

Preisoep met blauwe kaas en witte pens