Pot-au-feu van Mechelse koekoek

Kip komt in alle maten en kwaliteiten. Eén van die gevleugelde beestjes om trots op te zijn is de Mechelse koekoek, een smakelijke raskip van bij ons. Jeroen bereidt een stoofpot van deze kip met een hele selectie verse winterse groenten erbij. Het zijn de smaakmakers die je vast wel herkent uit de klassieke hutsepot. Het is een eerlijk gerecht met respect voor de pure smaken.

Ingrediënten

  • 1 Mechelse koekoek
  • 2 liter kippenbouillon
  • 0.25 knolselder
  • 2 ui
  • bloem
  • boter
  • 2 teentje look
  • 0.5 savooikool
  • 2 wortel
  • 8 aardappel
  • 1 raap
  • 4 blaadje laurier
  • 3 tijm
  • rozemarijn
  • peper
  • zout

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Laat je poelier de Mechelse koekoek versnijden in een 8-tal stukken, op het bot.
Voor wie liever een hele koekoek koopt en dan zelf aan de slag gaat met een scherp koksmes:- Snij de vleugels eraf en snij vervolgens meteen de scherpe vleugeltippen weg, want die zijn onbruikbaar.- Maak een insnijding onder de bouten, breek het bot los en snij de bouten los met een vlijmscherp mes. Verdeel ze in een onderbout en een drumstick.- Snij vervolgens de ruggengraat weg. (Altijd handig om te gebruiken als je een kippenbouillon maakt.)- Snij tenslotte de borst(filets) doorheen het borstbeen in 3 tot 4 grote stukken.
Ontdooi de kippenbouillon.

Bereiding

Kruid de stukken kippenvlees met peper van de molen en wat zout.
Vul een schaal met een bodempje bloem. Wentel elk stuk Mechelse koekoek erdoor en veeg overtollige bloem weg.
Smelt een klont boter in een ruime stoofpot op een matig vuur.
Leg de ingebloemde stukken koekoek in de bruisende boter. Laat ze enkele minuten onaangeroerd liggen, zodat ze een goudbruin kleurtje krijgen. Draai ze nadien even om en kleur ook de andere zijde. Let erop dat het braadvet niet verbrandt. Het gaat enkel om het korstje, want de kip hoeft niet gaar te zijn.
Spoel intussen je werkplank en koksmes schoon. Na het werken met rauwe kip is dat goed voor de hygiëne in de keuken.
Pel de uien, snij ze middendoor en snipper ze in grovere stukjes.
Kneus de look, snij de teen fijn en plet de stukjes tot pulp.
Schep de gekleurde stukken koekoek uit de pot en zet ze even opzij. Gebruik de pot waarin de koekoek lag om nu de groenten te stoven. Probeer om het braadvet van de kip te behouden.
Gebruik een matig vuur. Stoof in diezelfde pot de snippers ui samen met de lookpulp. Roer af en toe.
Schil het stuk knolselder en snij de groente in kleine dobbelstenen. Stoof ze mee met de uien.
Spoel de vastkokende aardappelen schoon en snij ze in grote stukken. Tenzij je er zelf anders over beslist, hoeven ze niet geschild te worden. Doe de stukken aardappel in de stoofpot en roer.
Schil de wortels en snij ze in brede rondjes. Ook de oranje schijfjes gaan de stoofpot in. Roer regelmatig even zodat de groenten niet aanbranden.
Schil de raap en snij de groente in dobbelstenen of partjes. Laat ook de stukjes raap meestoven.
Trek de buitenste bladeren van de groene kool en snij het deel eraf dat je wil gebruiken. Snij het taaie hart uit het stuk kool en spoel de groente onder stromend water. Snij het stuk groente nadien in brede repen en gooi ze in de pot.
Voeg de laadjes laurier, de takjes tijm en de rozemarijn toe.
Leg de voorgebakken stukken Mechelse koekoek in de pot en schenk er de kippenbouillon over, tot alle ingrediënten 'kopje onder' doen.
Zet het deksel gekanteld op de pot en laat de pot-au-feu 45 tot 60 minuten garen op een matig vuur. Controleer of de stukken koekoek mals zijn.
Proef de pot-au-feu en voeg naar smaak wat peper van de molen toe en een beetje zout. Vis de gekookte tak rozemarijn eruit.
Serveer de koekoek in diepe borden met een waaier aan wintergroenten en een flinke portie van het heerlijke kookvocht.
Pot-au-feu van Mechelse koekoek