Pot-au-feu van lamsschenkel met wintergroenten en puree met waterkers

Met deze winterse stoofpot schiet je recht in de roos! Zacht gegaard lamsvlees en veel wintergroenten in een overheerlijke bouillon en puree met de peperachtige smaak van waterkers. Dit is topgastronomie, maar dan thuis aan tafel.

Ingrediënten

  • 4 lamsschenkel
  • peper
  • zout
  • boter
  • 2 ajuin
  • 3 selderstengel
  • 3 teentje look
  • 1 pastinaak
  • 2 wortelen
  • 1 bussel raap
  • 2 eetlepel bloem
  • 2 eetlepel mosterd
  • 1.5 liter kippenbouillon
  • enkele takjes tijm
  • 4 blaadje laurier
  • enkele takjes rozemarijn
  • 10 jeneverbessen
  • 5 kruidnagel
  • 800 g frietaardappelen
  • 2 bussels waterkers
  • 2 ei
  • een scheutje melk

Benodigdheden

  • dunschiller
  • pureestamper
  • stoofpot

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 160°C.

Kruid de lamsschenkels met peper en zout. Smelt een klont boter in een pot en kleur de schenkels aan alle kanten goudbruin op een zacht vuur.

Pel de ui en snijd ze grof. Spoel de selder onder koud water en snijd hem in grove stukken. Pel de look en hak hem fijn. Schil de pastinaak, de wortelen en de raapjes en snijd ze in grove stukken.

Haal de gekleurde schenkels uit de pot en houd ze even apart.

Stoof de groenten aan in de pot van de schenkels. Strooi de bloem over de groenten en laat even meestoven.

Bedek de lamsschenkels met een laagje mosterd en leg ze weer bij de groenten in de pot. Voeg de kippenbouillon eraan toe en breng het geheel aan de kook op een zacht vuur. Voeg de tijm, laurier, rozemarijn, jeneverbessen, kruidnagels, peper en zout toe, zet een deksel op de pot en schuif de pot minstens 2 uur in de oven tot de schenkels gaar en zacht zijn.

Breng een pot gezouten water aan de kook. Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook ze gaar.

Kuis en spoel de waterkers onder koud, stromend water.

Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en voeg er de dooiers, de melk en de boter aan toe.

Snijd de waterkers grof en voeg hem toe aan de aardappelen. Kruid met peper en zout en ga met een pureestamper door de aardappelen tot je een stevige puree hebt.

Haal de pot-au-feu uit de oven en verwijder de takjes tijm en rozemarijn en de blaadjes laurier. Schep wat van het lamsvlees en de groenten in een diep bord en serveer er een flinke lepel puree bij.

Pot-au-feu van lamsschenkel met wintergroenten en puree met waterkers