In deze stoofpot zullen de stukken vlees botermals worden, in het gezelschap van een hele collectie door-en-door gare winterse groenten. ’t Is slow food met maximaal veel smaak. Om het gerecht af te werken bereidt Jeroen ook een Catalaanse picada, een fijne mix van gebakken brood, look, peterselie en pijnboompitten.
Vraag je slager naar stoofvlees van lam, afkomstig uit bijvoorbeeld de schouder of de nek.
Ingrediënten
- 750 g stoofvlees
- 2 liter kippen- of groentebouillon
- 500 g pompoen
- 250 g spruitjes
- 2 ui
- 1 wortel
- 3 teentje look
- 0.5 kool
- 0.25 knolselder
- 4 aardappel
- 2 takje tijm
- 3 blaadje laurier
- 2 takje rozemarijn
- klontje boter
- peper
- zout
- 0.25 stokbrood
- 50 g pijnboompitten
- 2 teentje look
- 0.5 bussel platte peterselie
- saffraan
- scheutje olijfolie
Benodigdheden
- een dunschiller
- een ruime ovenvaste stoofpot met deksel
- een vijzel (voor de picada)
Bereiding
De pot-au-feu
Spoel vooraf de groenten schoon en verwarm de oven voor tot 160°C.
Pel de uien en snij ze middendoor. Snij ze vervolgens in matig fijne halve ringen. Pluk de halve ringen even los en stoof ze glazig in de hete boter.
Smelt een klont boter in een ruime ovenvaste stoofpot op een matig vuur.
Schil tussendoor de wortel. Snij de peen eerst overlangs in kwarten en vervolgens in gelijke stukjes van een dikke centimeter breed. Stoof de brokjes wortel even mee.
Voeg de stukken stoofvlees van lam toe. Het vlees hoef je vooraf niet te bakken.
Pel en kneus de tenen knoflook en doe ze in de pot.
Maak de spruitjes schoon. Verwijder hierbij het buitenste blad.
Schil het stuk pompoen en snij het oranje vruchtvlees in hapklare stukken van zo’n 2 centimeter breed. Doe precies hetzelfde met het stuk knolselder. Gooi de stukken pompoen en knolselder in de stoofpot.
Snij het deel groene kool in brede repen en laat het groen meestoven.
Schenk de bouillon in de pot, tot alle groenten en het vlees onder staan.
Schil de aardappelen en snij ze in dobbelstenen. Doe ze samen met wat rozemarijn, tijm en laurier in de pot. Kruid de bereiding met versgemalen peper en zout.
Zet het deksel op de pot en schuif hem in de oven van 160°C. Laat de pot daar minstens 2 uur pruttelen, tot het vlees botermals is en de groenten door-en-door gaar zijn.