Pompoensoep met geitenkaas en ham

De hokkaido is niet alleen rauw lekker van smaak maar ook de ideale pompoen om in de soep te draaien. De schil lost namelijk op tijdens het garen waardoor je deze stevige groente niet hoeft te schillen. Mix op het einde verse geitenkaas door de soep, zoals Jeroen het vroeger in zijn eigen restaurant voor de eerste keer deed. Met de pompoen die je overhoudt, kan je een lekkere pompoensalade maken om een broodje smos geitenkaas mee te maken.

Het recept voor 4 personen is goed voor een grote pot pompoensoep. Hier kan je met z’n vieren minstens twee keer van genieten.

Ingrediënten

  • 1 pompoen
  • 3 ajuin
  • 4 stengels selder
  • 2 wortel
  • 3 tenen look
  • enkele takjes tijm
  • 4 blaadjes laurier
  • 1 steranijs
  • een snuif komijn
  • 3 liter groentebouillon
  • 200 g geitenkaas
  • peper
  • zout
  • 0.25 bussel bieslook
  • 100 g gezouten ham
  • 1 sjalot
  • 1 eetlepel honing
  • een scheut olijfolie
  • een scheut appelazijn
  • 1 koffielepel mosterd
  • peper
  • een handvol walnoten
  • 4 broodje
  • enkele blaadjes rucola

Benodigdheden

  • een staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De pompoensoep met geitenkaas

Spoel de pompoen even indien nodig. Halveer hem, verwijder de pitjes en snijd 3/4e van de pompoen in grove stukken. Hou ze apart in een kom.

tip De schil van deze pompoen lost vanzelf op in de warme soep dus je hoeft hem niet te schillen.

Schil en snijd de ajuinen grof. Stoof ze aan in een grote pot met een klont boter.

Snijd het groene loof van de selder en spoel de stengels grondig onder koud stromend water. Hak ze daarna in grove stukken en doe ze bij de ajuinen in de pot.

Snijd de wortels ook in grove stukken en laat mee stoven.

Pel en plet de tenen look. Ga er eens grof door met je mes en doe alles bij de rest van de groenten.

Voeg de stukken pompoen toe en roer alles goed door elkaar.

Maak een bouquet garni van redelijk wat tijm en laurierblaadjes. Doe ze samen met de steranijs en een snuif komijn bij de groenten.

Giet de warme groentebouillon erover tot alle groenten onder staan. Laat de soep minstens een uur rustig verder garen op een zacht vuur met het deksel erop.

Haal de kruidentuil uit de soep wanneer de groenten gaar zijn.

Mix de soep fijn. Voeg daarna 3/4e van de geitenkaas toe en mix opnieuw. Kruid de soep af met peper en zout.

Hak de bieslook fijn en scheur de ham in reepjes. Strooi ze over de soep vlak voor het serveren.

De pompoensalade met brood

Schil het overgebleven stuk pompoen en rasp het fijn. Verzamel alle pompoenrasp in een mengkom.

Snipper de sjalot fijn en meng dit onder de geraspte pompoen.

Doe een grote eetlepel honing, een scheutje appelazijn en een beetje mosterd in een kommetje. Klop alles los en giet er wat olijfolie bij. Blijf kloppen tot je een gebonden vinaigrette hebt. Breng op smaak met peper en zout.

Hak een handvol walnoten fijn en meng ze samen met de vinaigrette onder de pompoensalade.

Verwarm eventueel de broodjes kort in de oven. Smeer de rest van de geitenkaas op de onderkant van een broodje, schep er wat pompoensalade op en leg er een paar reepjes ham en enkele blaadjes rucola bovenop. Serveer het broodje bij een kom dampende pompoensoep. Smakelijk!

Pompoensoep met geitenkaas en ham