Pompoensoep met blauwe kaas en pompoenpitjes

Voor deze soep gebruikt Jeroen Japanse hokkaidopompoenen die hij zelf kweekte in zijn tuin. Ze hebben een schil die je gewoon mee kunt koken en mixen. Hij werkt de soep af met geroosterde pompoenpitten en blauwe kaas voor nog meer smaak.

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • 0 olijfolie
  • 2 ajuin
  • 2 tenen knoflook
  • 1 venkel
  • 1.5 kg pompoen
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 1 steranijs
  • 0 een snuif cayennepeper
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 1 takje rozemarijn
  • 0 boter
  • 150 g pompoenpit
  • 2 eetlepel mosterd
  • 200 g blauwe kaas

Benodigdheden

  • keukentouw
  • keukenpapier
  • een elektrische staafmixer

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf groentebouillon te maken vind je hier.

Verhit een scheut olijfolie in een grote soepketel.

Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de olie. Kneus en pel de knoflook en doe de teentjes bij de uien.

Maak de venkel schoon en snijd hem in stukken. Stoof hem met de uien en knoflook in de soepketel.

Spoel de pompoen. Snijd hem in stukken en verwijder de pitten. Stoof de pompoen met de rest van de groenten.

Giet de warme bouillon bij de groenten.

Bind de tijm, laurier en rozemarijn samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg het in de soepketel. Doe er de steranijs bij. Kruid met cayennepeper, peper en zout.

Zet een deksel op de soepketel en laat de groenten 30 minuten garen op een zacht vuur.

Smelt een klontje boter in een pan. Rooster de pompoenpitten in de boter tot ze ‘poffen’. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met een snuif zout.

Haal het bouquet garni en de steranijs uit de soep. Doe de mosterd bij de soep en breng eventueel op smaak met wat extra peper en zout.

Mix de soep met een staafmixer. Je kunt ze zeven maar dat is niet noodzakelijk.

Serveer de soep met in stukjes gebroken blauwe kaas en gepofte pompoenpitten.

Pompoensoep met blauwe kaas en pompoenpitjes