Polpette met tomatensaus en flatbread

Een heerlijk pittige variant op balletjes in tomatensaus: polpette en flatbread. Je kan het nog het best vergelijken met ‘albondigas’ op een Spaanse tapasplank. Spicy balletjes in tomatensaus, uiteraard weer zo pikant als je ze zelf wilt maken, met platbrood bij om er heerlijk in te soppen. De ideale aperitiefsnack, al kan het evengoed als volwaardige maaltijd geserveerd worden.

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • een beetje bloem
  • 180 g Griekse yoghurt
  • een snuif grof zout
  • scheutje olijfolie
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 50 g boter
  • 1 ajuin
  • flinke snuif oregano
  • flinke snuif salie
  • flinke snuif gerookt paprikapoeder
  • flinke snuif tandoori
  • 2 tenen look
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 dl witte wijn
  • 1 blik tomatenblokjes
  • enkele eetlepels water
  • 4 dl passata
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 koffielepel sambal
  • 600 g gehakt
  • snuif gehaktkruiden
  • 1 eierdooier
  • een halve bussel peterselie
  • 50 g Parmezaanse kaas

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Flatbread

Doe de zelfrijzende bloem samen met de Griekse yoghurt, zout, een scheutje olijfolie en het bakpoeder in een mengkom. Kneed het mengsel tot een deeg en laat tot slot 25 minuten rusten.

 

Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg in de bloem tot een stevige bol. Rol het bolletje vervolgens uit met een deegrol. Rol het nadien op als een soort worst. Snijd de deegworst in porties van een vijftal centimeter en duw een beetje plat met de hand. Laat 10 minuten rusten.

Rol de porties van het flatbread uit met een deegrol tot een klein pannenkoekje. Bak ze in een pannetje met redelijk veel boter langs beide kanten. Duw af en toe eens plat als het deeg te veel omhoog komt. Laat de broodjes uitlekken op keukenrol.

Polpette (balletjes in tomatensaus)

Stoof de ui in halve ringen aan in een pannetje met olijfolie. Daarbij komen nog de look en de kruiden: tandoori, gerookt paprikapoeder, oregano en salie. Laat even kort stoven.  

Doe er tomatenpuree bij en blus tot slot met witte wijn. Laat inkoken.

Doe de tomatenblokjes bij de saus samen met wat water, passata, tijm, rozemarijn, laurier, zout, peper en sambal. Laat de saus op een zacht vuurtje verder sudderen.

Doe het gehakt in een mengkom en meng er de gehaktkruiden het eigeel, fijngesneden peterselie en de geraspte parmezaanse kaas. Meng alles onder elkaar.

Rol balletjes en bak ze in een pan. Laat ze verder garen in de saus.

Serveren: doe de polpette op een bord en werk af met eventueel wat fetakaas en rucola. Leg er de flatbreads naast.

Polpette met tomatensaus en flatbread