Polentacake met pistache en rabarbercompote

Gemalen pistaches en polenta vervangen de bloem in deze cake. Heerlijk met een lepel rabarbercompote on the side. Je kan het recept ook lactosevrij maken door lactosevrije boter te gebruiken in de bereiding. 

Ingrediënten

  • 150 g pistachenoten
  • 150 g polenta
  • 250 g kristalsuiker
  • 4 ei
  • 1 dopje vanille-extract
  • 1 zakje bakpoeder
  • zout
  • 180 g boter
  • boter
  • 500 g rabarber
  • 100 g kristalsuiker
  • bloemsuiker

Benodigdheden

  • een hakmolen met S-vormig mes
  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • een taartvorm van 22 cm diameter en 5 cm hoog

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De polentacake

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Maal de pistaches tot poeder in de hakmolen.

Meng het pistachepoeder met de polenta, de suiker, de eieren en het vanille-extract (of de zaadjes van een vanillestokje) in de keukenmachine.

Doe er het bakpoeder en een snuif zout bij.

Smelt de boter en roer ze door het beslag.

Vet de taartvorm in met boter en bestuif met glutenvrije bloem of polenta. Doe het beslag in de vorm.

Bak de cake ongeveer 1 uur in de voorverwarmde oven.

De rabarbercompote

Smelt een klontje boter in een kookpot.

Schil de rabarber en snijd de stengels in kleine stukjes. Stoof de rabarber in de boter. Doe er de suiker bij. Zet een deksel op de kookpot en laat op een zacht vuur tot compote koken.

Haal het deksel van de kookpot en laat nog wat inkoken.

Laat de compote afkoelen.

Afwerken en serveren

Haal de cake uit de oven en laat afkoelen.

Haal de cake uit de vorm. Serveer een stuk cake met rabarbercompote.

Werk eventueel af met wat bloemsuiker.

Polentacake met pistache en rabarbercompote