Polentacake met maanzaad en sinaasappel

Polenta wordt gemaakt van maïs. Je kunt er perfect een glutenvrije cake mee bakken op voorwaarde dat je glutenvrij bakpoeder gebruikt. Jeroen geeft het gebak meer smaak met maanzaad, kardemom, sinaasappel en geroosterde amandelen. Je kan het recept ook lactosevrij maken door lactosevrije boter te gebruiken in de bereiding. 

Ingrediënten

  • 120 g boter
  • 180 g polenta
  • 180 g amandelpoeder
  • 200 g kristalsuiker
  • 30 g maanzaad
  • 1 koffielepel kardemompoeder
  • 0.5 zakje bakpoeder
  • 4 ei
  • 1 sinaasappel
  • 1 sinaasappel
  • 100 g kristalsuiker
  • een scheutje arachideolie
  • 100 g amandelen

Benodigdheden

  • Een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • Een tulbandvorm met een diameter van 25 cm
  • Een (saté)prikker
  • Een keukenpenseel

Partners

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Smelt de boter.

Meng de polenta met het amandelpoeder, de suiker, het maanzaad, het kardemompoeder en het glutenvrije bakpoeder.

tip
Kardemom zit in een peul. Je gebruikt de binnenkant die je fijnmaalt in een vijzel. Je kunt kardemompoeder ook kant-en- klaar kopen.

Roer er de gesmolten boter door.

Doe er de eieren bij.

Boen de sinaasappel. Rasp de schil en doe de zeste bij het beslag. Houd de rest van de sinaasappel voor de afwerking.

Vet een tulbandvorm in met boter en bestuif met polenta.

Giet het cakebeslag in de vorm. Bak de cake 35 minuten in de voorverwarmde oven.

Controleer met een prikker of de cake klaar is. De prikker moet er schoon uitkomen.

Laat de cake afkoelen.

Afwerken en serveren

Pers twee sinaasappels. Gebruik de sinaasappel waarvan je de schil geraspt hebt.

Verwarm het sinaasappelsap met de suiker op het vuur.

Verwarm een likje olie in een pan. Rooster de geschaafde amandelen. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Strooi er een lepel suiker over.

Haal de cake uit de vorm.

Maak met een prikker gaatjes in de cake. Kwast er de sinaasappelsiroop over met een keukenpenseel.

Werk de cake af met de geroosterde amandelen. Lepel eventueel wat extra siroop over de amandelen zodat ze beter blijven plakken.

Polentacake met maanzaad en sinaasappel