Polentacake met abrikozen, kardemom en plattekaas

Deze polentacake is de geknipte kandidaat voor wie graag glutenvrij bakt. Polenta is een meel dat wordt gemaakt van griesmeel. Kies dan wel voor glutenvrij bakpoeder. Jeroen geeft het gebak een zoete toets dankzij de abrikozen in siroop. Lekker om te serveren met plattekaas op smaak gebracht met een snuifje kardemom.

Ingrediënten

  • 4 ei
  • 120 g boter
  • 1 klontje boter
  • 180 g polenta
  • 3 eetlepel polenta
  • 180 g amandelpoeder
  • 200 g kristalsuiker
  • 1 koffielepel kardemom
  • 1 snuif kardemom
  • 2 koffielepel bakpoeder
  • 1 blik abrikozen
  • 1 citroen
  • een flinke scheut Mandarin Napoleon
  • 2 steranijsje
  • 4 eetlepel plattekaas
  • 1 eetlepel bloemsuiker
  • 1 vanillestokje

Benodigdheden

  • 1 springvorm +/- 24 cm
  • een vel boterpapier

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175°C.

Klop de eieren luchtig. Smelt de boter in een steelpannetje.

Weeg de juiste hoeveelheid polenta, amandelpoeder, suiker, kardemom en bakpoeder af. 

Smeer de springvorm in met een beetje boter en polenta. Leg vervolgens een boterpapier op de bodem. 

Doe de gesmolten boter al roerend bij de opgeklopte eieren. 

Doe er vervolgens lepel per lepel de droge ingrediënten (polenta, amandelpoeder, …) bij en meng alles tot een stevig beslag. 

Stort het beslag uit in de springvorm. 

Giet de abrikozen door een zeefje en vang de siroop op in een pannetje. Leg de abrikozen op het beslag.

Schuif de springvorm in de voorverwarmde oven gedurende 50 minuten ongeveer.  

Laat de siroop inkoken met de zeste van een citroen, een scheut mandarine napoleon en 2 steranijsjes. 

Doe de plattekaas in een mengkom en roer er de kardemom, bloemsuiker en zaadjes van een vanillestokje onder. 

Haal de cake uit de oven en laat hem afkoelen. Prik vervolgens gaatjes in de cake en smeer hem in met de abrikozensiroop.

Bestuif de cake tenslotte met bloemsuiker. Serveer een stukje cake met de plattekaas. 

Polentacake met abrikozen, kardemom en plattekaas