Poffertjes met chocoladesaus en vanille-ijs

Poffertjes zijn mini-pannenkoekjes van bij onze noorderburen. Je hebt een speciale poffertjespan nodig om ze te bakken. Er zit gist in het deeg zodat ze een beetje ‘opblazen’. Lekker met bloemsuiker en boter, maar ook met chocoladesaus en vanille-ijs.

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 2 dl melk
  • 11 g gedroogde gist
  • 40 g kristalsuiker
  • 240 g tarwebloem
  • 1 ei
  • 1 vanillestok
  • 100 g zure room
  • zout
  • 1 dl melk
  • 200 g chocolade
  • boter
  • 4 bolletje vanille-ijs

Benodigdheden

  • een elektrische staafmixer
  • een poffertjespan
  • een keukenpenseel
  • een knijpfles

Partners

Bereiding

De poffertjes

Smelt de boter.

Meng de melk met de gist, de suiker, de bloem en het ei.

Snijd de vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes bij het beslag.

Doe de gesmolten boter, de zure room en een snuifje zout bij het beslag.

Mix het beslag met een staafmixer.

tip
Het deeg mag even rusten, maar moet niet rijzen. Het ‘rijzen’ gebeurt tijdens het bakken, zoals bij een oliebol.

Afwerken en serveren

Doe de melk (of room) in een steelpan. Breek er de chocolade in en laat smelten. Meng tot een gladde chocoladesaus.

Verwarm de poffertjespan.

Smelt een beetje boter. Vet met behulp van een keukenpenseel de poffertjespan in met gesmolten boter.

Doe het beslag eventueel in een knijpfles. Bak de poffertjes aan beide kanten goudbruin.

Serveer de poffertjes met chocoladesaus. Geef er eventueel een bolletje vanille-ijs bij.

Poffertjes met chocoladesaus en vanille-ijs