Po'boys sandwich

Op het menu: een dressed sandwich zoals ze het in Amerika zouden zeggen. Dit broodje ontstond in de 19e eeuw tijdens een staking van de arme arbeiders in en rond New Orleans. Vandaar de naam ‘poor boys sandwich’, later afgekort tot ‘po’boys’. De ingrediënten? Gefrituurde zeedieren, in dit geval scampi’s met een heerlijk krokant korstje, een eenvoudige salade met tomaat en komkommer en een pittige cajunmayonaise. Kortom, een goedgevulde sandwich met geschiedenis waar je instant verliefd op wordt.

Ingrediënten

  • 0.5 Romeinse sla
  • 1 sjalot
  • 3 tomaten
  • 0.5 komkommer
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • azijn
  • 3 ei
  • 1 koffielepel mierikswortel
  • 1 eetlepel curryketchup
  • een snuif cajunkruiden
  • 0.5 teen look
  • 2 eetlepel mosterd
  • een scheut water
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • arachideolie
  • 1 kg scampi's
  • 150 g panko
  • 1 stokbrood
  • Tabasco

Benodigdheden

  • een staafmixer
  • keukenpapier
  • een grill(pan)
  • een friteuse

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Was de sla en laat even uitlekken. Snijd de bladeren daarna in fijne reepjes. Verzamel ze in een grote mengkom.

Pel en snijd de sjalot zeer fijn. Snijd de kroontjes uit de tomaten en snijd ze in blokjes. Doe alles bij de salade.

Snijd de komkommer in blokjes en doe ze ook in de mengkom.

Breng de salade op smaak met een lekje olijfolie, een scheutje azijn, peper en zout. Roer alles voorzichtig om.

Scheid de eieren: doe de eigelen in een maatbeker en de eiwitten in een mengkom.

Voeg de mierikswortel, de curryketchup, de look, een scheutje azijn, een scheut water en de cajunkruiden bij de eigelen. Mix alles met een staafmixer. Giet de arachideolie er in een straaltje bij terwijl je blijft mixen tot je een gebonden mayonaise hebt.

Voeg de yoghurt toe en kruid bij met nog wat cajunkruiden en zout. Zet er nog een laatste keer de mixer in en zet de pittige mayonaise even apart.

Verwarm het frietvet voor tot 180°C.

Neem de eiwitten erbij en voeg een lekje arachideolie, peper en zout toe. Klop alles los met een garde.

Halveer de scampi’s en kruid ze met peper, zout en cajunkruiden. Meng ze met het eiwitmengsel.

Doe de panko in een kom. Haal de scampi’s uit het eiwitmengsel en bedek ze met een laagje panko.

Bak de gepaneerde scampi’s in het hete frietvet tot ze krokant en goudbruin zijn. Laat ze daarna uitlekken op een vel keukenpapier.

Zet een grillpan op het vuur en laat goed heet worden.

Snijd het stuk stokbrood open en besprenkel de binnenkanten met wat olijfolie. Grill de stukken stokbrood in de pan.

Smeer een laag pittige mayonaise op het stokbrood en verdeel er wat salade over. Schik er een aantal krokante scampi’s op en werk af met nog wat extra cajunmayonaise. Voor de liefhebbers: een paar druppels tabasco passen perfect bij deze po’boys sandwich. Smakelijk!

Po'boys sandwich