Plattekaasmousse met witte chocolade en zoete rabarbersoep

Zure rabarber en suiker combineer je gemakkelijk tot heerlijk snoepgoed. Jeroen brouwt een zoete soep van de roze stengels. Vervolgens mag een mousse van plattekaas met vanille en witte chocolade erin pootjebaden. Maak de bereiding voldoende op voorhand, want zowel het rabarbersoepje als de mousse heeft een paar uur de tijd nodig om af te koelen. Een gevaarlijk lekker dessert…

Ingrediënten

  • 4 rabarbersteel
  • 350 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • 5 dl water
  • 445 g room
  • 1 vanillestokje
  • 150 g plattekaas
  • 1 blaadje gelatine
  • 200 g witte chocolade
  • zandkoekje

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal
  • vershoudfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Het rabarbersoepje

Breng het water aan de kook in een hoge pan en voeg de flinke hoeveelheid suiker toe. Gebruik een matig vuur, want het water hoeft niet in te koken. De suiker moet wel tot op de laatste korrel opgelost zijn.
Snij intussen de vanillestok overlangs en schraap er de zaadjes uit. Doe de zaadjes en de peul in het pannetje en laat de vanille z’n aroma afgeven.
Schil de rabarber met een klein mesje. Je kan de schil meestal heel gemakkelijk in dunne repen van de stengel trekken.
Snij de geschilde stelen eerst in gelijke stukken van ongeveer 7 centimeter, vervolgens in langwerpige schijfjes en tenslotte in dikke lucifers. (julienne)
Verzamel alle fijne staafjes rabarber in een mengschaal.
Roer in de warme bleke suikerstroop en schenk ze over de versneden rabarber. Dek de mengschaal af met een vel vershoudfolie.
Laat dit ‘rabarbersoepje’ koud worden in de koelkast.

De mousse

Week het blaadje gelatine in een beker met koud water.
Schenk een beetje van de room in een kleine pan. Voor vier personen heb je 65 gram nodig, voor twee +/- 32 gram, enz.Breng die room tot tegen het kookpunt op een matig vuur, de rest van de room kan je nog even opzij zetten.
Snij intussen de tweede vanillestok overlangs en schraap er de zaadjes uit. Doe de zaadjes en de peul in het pannetje met room en laat de vanille z’n aroma afgeven.
Knijp het gelatineblaadje uit en los het op in de hete room.
Schep de plattekaas in een ruime mengschaal en schenk er de warme room bij. Verwijder de vanillepeul en roer.
Breek de witte chocolade in stukjes en laat ze smelten ‘au bain-marie’. Plaats hiervoor een schaaltje in een pot of pan met water dat je zacht aan de kook brengt. Doe de chocolade in het schaaltje en roer regelmatig tot ze gesmolten is.
Schenk de rest van de room die je nog over hebt in een mengschaal en klop hem half op met de garde of een handmixer. Stop met kloppen zodra de room even dik is als yoghurt.
Meng de gesmolten witte chocolade door het plattekaasmengsel.
Spatel tenslotte het mengsel van plattekaas en witte chocolade doorheen de opgeklopte room.
Span een vel vershoudfolie over de schaal en laat de mousse opstijven in de koelkast. Reken hiervoor minstens 2 uur.

Afwerking

Verkruimel de zandkoekjes.
Lepel een schep van het zoete rabarbersoepje in elk diep bord. Verdeel voldoende staafjes rabarber over elke portie.
Verwarm één of meer soeplepels in een beker heet water. Rol met de warme lepels ovale bollen of ‘quenelles’ van de mousse.
Leg in elk bordje zoete soep één of twee bolletjes plattekaasmousse.
Werk elk dessertbord af met zandkoekkruimels.
Plattekaasmousse met witte chocolade en zoete rabarbersoep