Pladijs met zeekraal

Volgens Jeroens visboer zijn Leuvenaars dol op rog, bakharing en pladijs. Die laatste wordt wel eens de zeetong van de gewone man genoemd. Het is een platvis met veel smaak uit de Noordzee waar je heel veel kanten mee uitkunt. Jeroen maakt er een tussengerecht van. Hij stoomt de pladijsrolletjes gaar en geeft er versgepelde garnalen en een beurre blanc bij.

Ingrediënten

  • 4 pladijs
  • 2 dl water
  • 2 dl witte wijn
  • 1 dl witte wijnazijn
  • 1 sjalot
  • 3 teentje knoflook
  • 10 peperbol
  • tijm
  • 3 blaadje laurier
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 250 g garnalen
  • 200 g zeekraal
  • scheutje room
  • 250 g boter
  • scheutje citroensap

Benodigdheden

  • een vijzel
  • tandenstokers

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Vraag de visboer om de pladijzen te fileren en het vel te verwijderen. Neem de graten mee om er visfumet van te maken.

De pladijs met zeekraal

Doe het water, de witte wijn en de witte wijnazijn in een kookpot. Laat op een hoog vuur tot 1/3 inkoken.

Pel de sjalot en snijd het grof. Kneus en pel de knoflook.

Kneus de peperbollen in de vijzel. Doe de sjalot, knoflook, tijm, laurier en peperbollen bij de reductie en laat verder inkoken op een matig vuur.

Vul een tweede kookpot met water. Zet er een potje of kommetje in met daarop een bord zodat je een soort stoomoven creëert.

Giet een scheutje olijfolie op het bord en breng het water aan de kook met het deksel op de kookpot.

Kruid de pladijsfilets met peper en zout. Leg telkens een grote en een kleine filet op elkaar met de dikke kant op de platte kant zodat het overal ongeveer even dik is. Rol op en steek vast met een tandenstoker.

Pel de garnalen. Neem de garnaal tussen je vingers, draai even aan het kopje en verwijder het pantser.

tip In plaats van ongepelde garnalen kan je ook gepelde garnalen gebruiken. 250 gram ongepelde garnalen komt overeen met 200 gram gepelde.

Breek eventueel de houterige uiteinden van de zeekraal. Breng water aan kook in de waterkoker of –ketel en giet het kokende water op de zeekraal. Laat even garen.

Leg de pladijsrolletjes op het bord in de kookpot. Zet een deksel op de kookpot en stoom de vis gaar in je zelfgemaakte stoomoventje.

Zeef de wijnreductie. Giet de saus in een steelpan en doe er een scheutje room bij. Warm op.

Werk de saus op door er klontjes koude boter door te roeren. Breng op smaak met peper, zout en een beetje citroensap.

Leg wat zeekraal in een diep bord of kommetje. Leg er pladijsrolletjes en gepelde garnalen op. Werk af met de beurre blanc.

Pladijs met zeekraal