Pladijs met parmezaankorst, spinaziepuree en beurre blanc van citroen

Pladijs of schol is een veelzijdig visje uit onze Noordzee waar Jeroen maar al te graag mee aan de slag gaat! Zoals nu met een korstje van parmezaan, een smeuïge puree met spinazie en een snelle versie van een gastronomische botersaus.

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 2 teentjes look
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl witte wijnazijn
  • 1 dl water
  • 1 sjalot
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 1 dl room
  • 75 g panko
  • 50 g parmezaan
  • 150 g boter
  • 600 g pladijsfilet
  • een scheutje witte wijn
  • 250 g spinazie
  • 1 eierdooier
  • scheutje melk
  • een snuifje nootmuskaat
  • 50 g boter
  • 1 citroen
  • een snuif cayennepeper
  • een snuif keukenzout

Benodigdheden

  • blender
  • ovenschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat de oven met de grill voorverwarmen tot 180 °C.

Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water. Pel de look en laat de teentjes meekoken met de aardappelen.

Doe de witte wijn met de witte wijnazijn en het water in een steelpannetje en breng aan de kook. Pel de sjalot, snipper ze fijn en doe ze bij de vloeistof. Voeg er een takje tijm, een blaadje laurier en de room aan toe. Laat dit voor 2/3de inkoken.

Snijd de parmezaan grof, doe hem met de panko in de pot van de blender en mix ze fijn. Voeg er de boter aan toe en mix nog eens.

Boter een ovenschaal in, snijd de pladijs in gelijke delen en leg de stukken vis in de schaal. Kruid de vis met peper en zout. Bedek de stukken vis met een laagje van de parmezaan-pankomengeling, voeg er een scheutje witte wijn aan toe en schuif de vis 20 minuten in de oven op 180 °C.

Kuis en was de spinazie, laat hem uitlekken en snijd de spinazie fijn.

Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en voeg er de dooier, een scheut melk en de fijngesneden spinazie aan toe. Ga met de pureestamper door de aardappelen tot je een smeuïge puree hebt. Kruid met de nootmuskaat.

Haal de tijm en de laurier uit de witte wijnmengeling. Snijd de boter in blokjes en roer ze er met een garde onder. Rasp de schil van de citroen erbij en pers het sap er ook bij. Breng de saus op smaak met een snuif cayennepeper en een flinke snuif zout.

Haal de pladijs uit de oven.

tip De jus uit de ovenschotel kan je bij de beurre blanc gieten voor extra smaak.

Schep wat puree op een bord en leg er een stuk vis bij. Werk af met enkele lepels beurre blanc met citroen.

Pladijs met parmezaankorst, spinaziepuree en beurre blanc van citroen