Pladijs met limoenboter, tomaat en primeurpatatjes

De pladijs werd in 2013 uitgeroepen tot vis van het jaar. Helemaal terecht want sinds jaar en dag is het één van Jeroens meest favoriete vissen. Ook al gaat het ‘kroontje’ in 2014 naar de zeetong, de pladijs mag niet vergeten worden. Een simpele bakbeurt op de grill of in de pan is voldoende om ten volle te kunnen genieten van het smakelijk en mals visvlees. Het laat zich zonder enige moeite van de visgraat schrapen.Jeroen laat de pladijzen nog even pruttelen in een botersaus met wat limoensap, kleine tomaten en aardappelen. En zo komt het visgerecht op de tafel: compleet en Zuiders lekker. Wie graag eenvoudig kookt en houdt van een visgerecht boordevol smaak moet dit zeker een keer proberen.

Ingrediënten

  • 2 pladijs
  • 600 g aardappel
  • 250 g mini-trostomaatjes
  • 1 limoen
  • 6 takje tijm
  • 4 blaadje laurier
  • 0 peterselie
  • 0 scheutje witte wijn
  • 0 boter
  • 0 scheutje olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0 sla
  • 0 scheutje azijn

Benodigdheden

  • barbecue
  • aluminiumfolie
  • een ruime vlakke pan van gietijzer of metaal (bv. een kleine paellapan)
  • een fijne rasp

Partners

Bereiding

Pladijs met limoenboter, tomaat en primeurpatatjes

Stook de barbecue heet. Plaats een ruime pan (of bakplaat) op de grill. Jeroen gebruikt een paellapan.

Maak de kleine aardappelen schoon en kook ze ‘bijna’ gaar in gezouten water. Schillen is overbodig.

Knip de staart en de vinnen van de pladijzen. Gebruik een keukenschaar.

Sprenkel een scheutje olijfolie over elke pladijs, wrijf ze open en kruid de vis langs beide zijden met wat (grof) zout en peper van de molen.

Schenk een scheutje olijfolie in de pan op het barbecuerooster en bak elke pladijs zo’n drie minuten op de donkere velkant en vervolgens iets korter op de bleke zijde. Straks kan de vis verder garen.

Neem de pan met vis weg van het vuur en schenk er een scheut witte wijn over.

Snij mini-trostomaten of kerstomaten in twee en leg ze rondom de vis.

Rasp wat groene zeste van de limoen over de pladijs en knijp er ook een scheutje van het sap over. Leg de uitgeknepen limoen in de pan.

Voeg wat laurierblad toe en enkele takjes tijm. Verdeel enkele klontjes boter over de schotel en dek alles af met aluminiumfolie.

Tip: De liefhebbers kunnen ook een paar gekneusde looktenen toevoegen.

Plaats de visschotel opnieuw op de hete grill van je barbecue. Laat het gerecht nog zo’n 6 tot 10 minuten sudderen. (Afhankelijk van de temperatuur van de barbecue.)

Besprenkel de kleine voorgekookte aardappelen met een scheutje olijfolie en wat grof zeezout. Leg ze op de grill, rondom de schotel met pladijs. Laat ze enkele minuten grillen en leg ze aansluitend in de pan met pladijs.

Verhuis de bloedhete pan naar je werkblad en blus de grootste hitte met een scheutje witte wijn.

Snipper wat peterselieblaadjes en werk er de pladijsbereiding mee af.

Serveer meteen, bijvoorbeeld met een eenvoudige groene gemengde sla met olie en azijn, wat peper en een snuif zout..

Pladijs met limoenboter, tomaat en primeurpatatjes