Pladijs met groentevinaigrette en krieltjes

Een heerlijk zomerse variant op pladijs meunière. Met dit recept tover je instant de zomer op je bord. Een kraakvers stuk gebakken pladijs vergezeld van krieltjes en een vinaigrette boordevol smaak. Laat maar komen! 

Ingrediënten

  • een snuif grof zout
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele takjes tijm
  • een scheut olijfolie
  • 2 dl olijfolie
  • 2 teentjes look
  • 800 g krielaardappelen
  • 1 sjalot
  • 10 ansjovisfilets
  • 100 g gegrilde artisjok op olie
  • een scheut xeresazijn
  • een scheut dragonazijn
  • 100 g zwarte olijven
  • enkele blaadjes laurier
  • 60 g kappertjes
  • 4 pladijs
  • een halve bussel basilicum

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Snijd de krieltjes in de lengte door en leg ze in een ovenschaal met wat grof zout, peper, een takje rozemarijn, wat tijm, fijngesneden look en een scheut olijfolie. Je hoeft de krieltjes niet te schillen. Schuif de ovenschaal in een voorverwarmde oven van 180°C voor ongeveer 20 minuten.

Doe een flinke scheut olijfolie in een steelpan en warm ze op. Pel de sjalot, snijd ze in dikke ringen en doe ze bij de olijfolie. Voeg er fijngesneden ansjovis, artisjokken, dragonazijn en xeresazijn aan toe.

Voeg vervolgens ook de olijven, laurier en de kappertjes eraan toe, gevolgd door wat peper. Tot slot mogen er nog kerstomaatjes bij, die je simpelweg in twee snijdt. Zorg dat alles onder staat in de steelpan. Zet het vuur laag en houd de vinaigrette warm.

Kuis de pladijzen en spoel ze onder koud water. Dep ze droog op wat keukenpapier, laat wat boter smelten in een pan en bak de vissen goudbruin aan beide kanten. Kruid met peper en zout.

Snijd de basilicum fijn en meng hem onder de tomatenvinaigrette.

Pladijs met groentevinaigrette en krieltjes