Pladijs met geplette aardappelen en postelein

Pladijs is een smakelijke platvis die gerust eens vaker op de tafel mag komen. Het visvlees is stevig en smakelijk. Ook postelein verdient eens wat speciale aandacht. De nostalgische groente smaakt pittig en een beetje zuur. Het bladgroen bevat veel gezonde bestanddelen en het wordt best kort na aankoop verwerkt. Mocht je niet meteen postelein op de kop kunnen tikken, vervang de groente dan door bijvoorbeeld waterkers.

Ingrediënten

  • 1 kg aardappel
  • 200 g postelein
  • 2 sjalot
  • 150 g zure room
  • scheutje olijfolie
  • peper
  • zout
  • 5 cl olijfolie
  • scheutje azijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • 0.25 bussel kervel
  • 0.25 bussel bieslook
  • 0.25 bussel dragon
  • 0.25 bussel peterselie
  • peper
  • zout
  • 8 stuk pladijs
  • boter
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een aardappelstamper een ruime braadpan voor de pladijsfilets
  • een flexibel fileermes voor wie zelf de pladijs fileert

Partners

Bereiding

De geplette aardappelen en postelein

Spoel de kleine aardappelen schoon en kook ze in de schil. Voeg een snuifje zout toe aan het water.
Spoel de postelein voorzichtig in ruim water. Laat de bladgroente nadien uitlekken.
Opmerking: Wie geen postelein vindt kan de bladgroente vervangen door bv. waterkers.
Schil de gare aardappelen. Dat vraagt een beetje werk, maar door ze te koken in de schil win je aan smaak.
Pel de sjalotten en snipper ze fijn.
Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Stoof daarin de stukjes sjalot tot ze glazig zijn. Roer regelmatig.
Snij de geschilde aardappelen in brede schijfjes en doe ze in de pot met sjalot.
Druk de aardappelstamper enkele keren in de pot. Overdrijf niet, zodat er nog stukjes aardappel in de bereiding zitten. Maak er geen puree van.
Schep de zure room bij de geplette aardappelen en roer.
Meng de postelein onder de warme geplette aardappelen en proef. De groente zal vanzelf een beetje garen.
Kruid de aardappelbereiding met wat peper van de molen en een beetje zout.

De vinaigrette

Neem een mengschaal en doe er een scheut natuurazijn in, en wat scherpe mosterd.
Roer met een garde en schenk er rustig de olijfolie bij. Blijf roeren tot je een licht gebonden vinaigrette krijgt.
Voeg een beetje peper en een snuifje zout toe.
Spoel de verzameling tuinkruiden schoon: bieslook, dragon, peterselie en kervel. Snipper de kruiden zeer fijn.
Meng kort voor het serveren de groene snippers door de vinaigrette. Bereid de vinaigrette niet te lang op voorhand, zodat de kruiden fris blijven.

De vis bakken

Smelt een flinke klont boter in een ruime braadpan, op een matig vuur.
Kruid de visfilets met een beetje peper en zout.
Bak de pladijsfilets eerst op de velkant. Draai ze na ongeveer drie minuten om. Bak de vis nog 2 minuten en serveer.

Serveren

Serveer op het bord van elke hongerige medemens een schep geplette aardappelen met postelein en leg er een portie gebakken pladijs bovenop. Lepel er wat van de vinaigrette met tuinkruiden bij.
Pladijs met geplette aardappelen en postelein