Pladijs met broccolistoemp en beurre blanc met kappertjes

Vis, stoemp en een lekker sausje: meer moet dat niet zijn voor een typisch Belgisch bord vol smaak.

Ingrediënten

  • 1 kg aardappel
  • boter
  • 2 ajuin
  • 1 teen knoflook
  • 1 broccoli
  • 2 dl witte wijn
  • 0.5 ajuin
  • 0.5 teen look
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • peper
  • enkele takjes krulpeterselie
  • 50 g kappertjes
  • een scheutje room
  • 150 g boter
  • zout
  • 0.25 citroen
  • boter
  • peper
  • zout
  • 4 pladijsfilet
  • een scheutje melk
  • 1 eierdooier

Benodigdheden

  • een zeef
  • een garde

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

Smelt een klont boter in een ruime kookpot.

Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Stoof ze aan in de boter.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes. Doe de pulp bij de ui.

Spoel de broccoli en snijd de dikke steel eraf. Die gebruiken we niet. Verdeel de ‘bloem’ van de groente in kleine roosjes.

Doe de stukjes broccoli mee in de stoofpot en roer regelmatig. Schenk er na enkele minuten een scheut water bij en laat de groenten 10 minuten stoven op een zacht vuur. Let erop dat de broccoli gaar is, maar niet platgekookt.

De beurre blanc

We maken de snelle versie van de beurre blanc. Verwarm de witte wijn in een kookpot voor de ‘reductie’.

Kneus en pel de knoflook. Pel de ui en snipper hem fijn. Doe de ui en de look in de pot.

Voeg ook de takjes tijm en de blaadjes laurier toe. Kruid met peper. Laat de wijn kort inkoken.

Hak de krulpeterselie en de kappertjes grof.

Zeef de reductie en zet ze weer op het vuur. Laat verder inkoken. Doe er een scheutje room bij.

Snijd de koude boter in blokjes en roer ze met een garde door de reductie tot het een mooie, lichtgebonden saus wordt. Doe er de peterselie en de kappertjes bij.

Kruid met peper en zout. Werk de saus af met het citroensap.

Afwerken en serveren

Smelt een klont boter in een hete pan.

Bak de pladijsfilets, zo’n 3 à 4 minuten aan elke zijde. Kruid met een snuif zout en peper van de molen.

Giet de aardappelen af.

Stort de gekookte aardappelen bij de broccoli. Plet tot puree met een scheutje melk, een klontje boter en het eigeel. Kruid met peper.

Serveer de pladijs met de verse broccolistoemp en de beurre blanc.

Pladijs met broccolistoemp en beurre blanc met kappertjes