Pizza Provençale

Niets beter dan zelfgemaakte pizza! Jeroen geeft je zijn recept voor een supermakkelijk pizzadeeg dat iedereen thuis zelf kan maken. Zet je keukenmachine en oven aan het werk voor deze vegetarische versie met gegrilde groenten en een verse tomatencompote.

Ingrediënten

  • 500 g 00-bloem
  • 150 g roggebloem
  • 11 g gedroogde gist
  • 375 ml water
  • olijfolie
  • een snuifje kristalsuiker
  • zout
  • 5 tomaat
  • een scheut lookolie
  • 2 sjalot
  • peper
  • een scheutje xeresazijn
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • peper
  • zout
  • een snuifje polenta
  • 1 bol mozzarella
  • olijfolie
  • enkele blaadjes verse basilicum

Benodigdheden

  • een keukenmachine met deeghaak
  • een pizzasteen
  • een pizzaschep

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Het pizzadeeg

Verwarm de oven voor op 250 °C. Laat de pizzasteen mee opwarmen.

Weeg de 00-bloem, de roggebloem en de gist zorgvuldig af. Doe alles in de mengkom van de keukenmachine.

Voeg het water, een flinke scheut olijfolie, een snuifje zout en een snuifje suiker toe. Laat de machine ongeveer 10 minuten alles rustig kneden tot het deeg begint te ‘bollen’.

tip Roggebloem neemt veel water op. Als het deeg te droog lijkt, kan je een beetje extra water toevoegen.

Haal het deeg uit de keukenmachine en maak er een mooie bol van. Leg de deegbol in een kom en dek af met een keukenhanddoek of een vel vershoudfolie. Laat het deeg minstens 90 minuten rijzen.

Rol het gerezen deeg tot een worst en verdeel het in zes porties. Maak er opnieuw bolletjes van. Laat ze een tweede keer rijzen onder een keukenhanddoek gedurende 30 minuten.

De tomatencompote

Breng een pot met water aan de kook.

Snijd een kruisje in de top van elke tomaat en dompel de tomaten 12 tellen onder in het kokende water. Haal het vel van de tomaten eraf.

Snijd de sjalot en de geschilde tomaten fijn. Stoof ze aan in een scheut lookolie.

Kruid met peper en voeg een scheutje xeresazijn toe. Lepel de tomatenpuree erbij en laat alles 15 minuten sudderen.

Laat de tomatencompote afkoelen.

De gegrilde groenten

Schil de paprika’s en snijd ze in vier. Snijd ook de courgette en de aubergine in schijfjes.

Besprenkel de groenten met flink wat olijfolie en leg ze in een gloeiend hete grillpan.

Schik alle gegrilde groenten in een ovenschaal, kruid met peper en zout en laat ze nog even verder garen in de oven.

De pizza afwerken

Bestuif je werkblad met wat bloem. Kneed en duw een bolletje deeg open met je handen tot je een platte, ronde pizzabodem hebt.

Strooi wat polenta op een pizzaschep (of plank) en leg de pizzabodem erop.

Beleg de pizzabodem met enkele lepels van de afgekoelde tomatencompote en wat gegrilde groenten.

Verdeel een paar stukjes mozzarella over de groenten en besprenkel de randen van de pizzabodem met wat extra olijfolie.

Schuif de pizza tenslotte in de voorverwarmde oven op 250°C en bak gedurende 10 minuten (op de pizzasteen).

Serveer de pizza met wat verse basilicumblaadjes. Smakelijk!

Pizza Provençale