Pizza met tapenade van olijven, gekonfijte tomaten en basilicum aïoli

Dankzij deze mediterraanse pizza met een olijventapenade en gekonfijte kerstomaten blijven we wat langer in de zomerse sferen hangen.

Ingrediënten

  • 2 tros kerstrostomaat
  • peper
  • zout
  • een snuifje kristalsuiker
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 flinke scheut olijfolie
  • 2 bol look
  • 2 dl maïsolie
  • 2 dl olijfolie
  • 1 bussel basilicum
  • een handvol spinazieblaadjes
  • 180 g zwarte olijven
  • een snuifje cayennepeper
  • zout
  • 1 citroen
  • 1 ei
  • 1 koffielepel scherpe mosterd
  • 0.5 citroen
  • 1 vel pizzadeeg
  • 1 bol buffelmozzarella
  • 1 eetlepel kappertjes
  • enkele ansjovis
  • een extra likje olijfolie
  • enkele blaadjes rucola

Benodigdheden

  • Een pizzasteen (optioneel)
  • een bakplaat
  • een vel bakpapier of een siliconenmatje
  • een mixer
  • een trechterzeef
  • een neteldoek

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160°C. 

Was de tomaatjes, snijd ze doormidden en leg ze vervolgens op een bakplaat met een vel bakpapier of een siliconenmatje. Kruid ze met wat peper en zout. Besprenkel ze met een scheutje olijfolie en een beetje suiker.

Snijd de bollen look in twee en leg 2 helften op een vel aluminiumfolie. Giet er flink wat olijfolie over. Schik er de andere helften op en pak de lookbollen in met de folie. Leg de proppen op de bakplaat bij de tomaatjes.

Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven van 160°C gedurende een uur.

De basilicumolie en de tapenade

Doe de maisolie, de olijfolie, de volledige bussel basilicum en een handvol spinazie in de pot van de blender. Laat het geheel gedurende 10 tot 15 minuten mixen.

Neem een neteldoek, een trechterzeef of gewone trechter en een maatbeker. Schik de trechterzeef in de maatbeker en leg er er de neteldoek over. Laat de basilicumolie door de neteldoek en de trechterzeef lopen in de maatbeker.

Doe de olijven in dezelfde beker van de blender. Breng op smaak met een snuifje cayennepeper, een snuifje zout en het sap van de citroen. Mix fijn tot een tapenade. Kruid de tapenade bij indien nodig.

De basilicum aïoli

Haal de bakplaat met de gekonfijte tomaatjes en de bollen look uit de oven wanneer ze zacht zijn. Laat ze even afkoelen.

Doe de eierdooier in een maatbeker.

Knijp er de teentjes look uit en voeg ze toe aan de eierdooier met de scherpe mosterd en het sap van de citroen. Mix al een eerste keer fijn.

Voeg er de basilicumolie in scheutjes aan toe en maak een op- en neerwaartse beweging met de mixer. Mix tot je de textuur van een gewone mayonaise bekomt.

De pizza

Rol het pizzadeeg uit tot een ronde pizza en bedek de bodem met een laagje olijventapenade. Verdeel er vervolgens de gekonfijte tomaatjes over. 

tip Maak je eigen deeg met behulp van dit recept: https://dagelijksekost.een.be/gerechten/pizzadeeg-0

Scheur de mozzarella in stukken, schik ze op de pizza, gevolgd door de kappertjes, de ansjovis en een likje olijfolie.

Schuif de pizza in een voorverwarmde oven van 300°C gedurende 10 minuten tot ze goudbruin gebakken is.

Besprenkel de pizza met de basilicumaïolie en werk af met wat rucola.

Pizza met tapenade van olijven, gekonfijte tomaten en basilicum aïoli