Pizza met paprika en geitenkaas

Jeroen laat zien hoe je een fantastische maaltijd op tafel zet zonder vlees of vis. Deze vegetarische pizza is gemaakt van rustiek deeg van roggebloem en gewone tarwebloem. De pizza wordt afgewerkt met een saus op basis van geroosterde paprika, Belgische geitenbrie en pesto. Het stremproces van deze typische kaas duurt veel langer dan bij Franse brie, wat voor een unieke, lichtzure smaak zorgt. Het is een perfect alternatief voor de traditionele mozzarella.

Ingrediënten

  • 100 g roggebloem
  • 200 g tarwebloem
  • 2 eetlepel gist
  • 0.5 eetlepel zout
  • 180 milliliter water
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 3 rode paprika
  • 2 sjalot
  • 2 teentje knoflook
  • 200 g geitenbrie
  • 70 g tomatenpuree
  • olijfolie
  • 2 rozemarijn
  • tijm
  • cayennepeper
  • paprikapoeder
  • peper
  • zout
  • 0.5 bussel peterselie
  • 100 g pijnboompit
  • 1 teentje knoflook
  • 0.25 citroen
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • handvol rucola

Benodigdheden

  • een keukenmachine met kneedhaak
  • huishoudfolie
  • een hakmolen met S-vormig mes
  • een deegrol
  • een pizzasteen

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Het pizzadeeg

Meng in de mengkom van de keukenmachine de roggebloem met de gewone bloem.
Strooi aan één kant de gedroogde gist over de bloem en aan de andere kant het zout. Gist en zout mogen niet met elkaar in contact komen.
Giet er beetje bij beetje het lauwe water bij terwijl de keukenmachine draait. Voeg er ten slotte een scheut olijfolie aan toe.
Vet een grote kom in met een beetje olijfolie. Bol het deeg op en leg het in de kom. Bedek met huishoudfolie en laat rijzen op een warme plaats.

De topping

Verwarm de oven voor tot 250 °C.
Verwijder zaden en zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze in grote stukken.
Kneus en pel de knoflook. Pel de sjalotten en snijd ze in vier.
Leg de paprika’s in een ovenschaal en sprenkel er olijfolie over. Leg er de hele tenen knoflook, de sjalotten, rozemarijn en tijm bij en kruid met peper, zout, cayennepeper en gerookt paprikapoeder. Sprenkel er eventueel wat extra olijfolie over.
Bedek de schaal met aluminiumfolie en zet 40 minuten in de voorverwarmde oven.
Neem de rozemarijn en de tijm weg en mix de paprika’s in de hakmolen. Duw de saus door een zeef.
Laat de paprikasaus inkoken op een hoog vuur. Roer er de tomatenpuree door en breng op smaak met peper en zout.

Pesto

Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en rooster de pijnboompitten.
Spoel de peterselie en doe hem in de hakmolen met de pijnboompitten en de gepelde knoflook.
Giet er een flinke scheut olijfolie bij en mix tot pesto.
Breng op smaak met een snuifje zout, een beetje citroensap en peper.

De pizza afwerken en serveren

Verwarm de oven voor tot 250 °C. Laat de pizzasteen in de oven opwarmen.
Duw de lucht uit het pizzadeeg. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit met een deegrol.
Verdeel de paprikasaus over het deeg. Brokkel er de kaas over.
Leg de pizza op de speciale pizzasteen of bakplaat. Gebruik eventueel een pizzaschep of aluminiumfolie.
Bak de pizza 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Werk de pizza af met een toefje rucola en enkele lepels pesto.
Pizza met paprika en geitenkaas