Pizza met aardappel, ui, pancetta en verse geitenkaas

Deze pizza met aardappelen is een typisch gerecht uit het noorden van Italië. Jeroen brengt er wat frisheid in door hem af te werken met verse geitenkaas en pesto met zure room.

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 150 g roggebloem
  • zout
  • olijfolie
  • 2 eetlepel melk
  • 20 g gedroogde gist
  • 375 ml water
  • 400 g aardappel
  • 100 g pijnboompitten
  • 1 bussel peterselie
  • 1 teen knoflook
  • 1/4 limoen
  • 100 g zure room
  • 1 rode ui
  • 200 g pancetta
  • 400 g geitenkaas
  • peper

Benodigdheden

  • een pizzasteen
  • een keukenmachine met kneedhaak
  • huishoudfolie
  • keukenpapier
  • een hakmolen met S-vormig mes

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Het deeg

Verwarm de oven voor tot 230 °C. Zet de pizzasteen in de oven.

Meng de bloem met de roggebloem, een snuifje zout en een likje olijfolie in de keukenmachine.

Doe er de melk en de gedroogde gist bij.

Kneed er beetje bij beetje het lauwe water door tot je een stevig deeg krijgt.

tip Gebruik altijd lauw water om de gist te activeren.

Maak een bol van het deeg en bestuif met wat bloem. Leg het in een kom en dek af met huishoudfolie. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen op een warme plaats.

De topping

Schil de aardappelen en kook ze net niet gaar in lichtgezouten water.

Verwarm wat olijfolie in een pan. Rooster de pijnboompitten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Pluk de blaadjes van de peterselie en spoel ze. Doe ze in de hakmolen met de pijnboompitten en een scheutje olijfolie. Kneus en pel de knoflook. Doe hem ook in de hakmolen en mix alle ingrediënten tot pesto.

Breng de pesto op smaak met peper, zout en limoensap. Roer er de zure room door.

Afwerken en serveren

Bestuif het werkblad met bloem. Rol pizzabodems van het deeg.

Leg een bodem op de pizzasteen en bak hem 2 minuten in de voorverwarmde oven.

Pel en halveer de ui. Snijd hem in fijne slierten.

Bestrijk een pizzabodem met een deel van de pesto.

Snijd een paar aardappelen in fijne plakjes. Verdeel ze over de pizzabodem. Leg er wat ui over.

Scheur wat pancetta in stukken en leg op de pizza. Verdeel er wat geitenkaas over. Werk af met peper en een likje olijfolie.

Bak de pizza 10 minuten in de warme oven op de pizzasteen. Bak de rest van de pizza’s op dezelfde manier.

Pizza met aardappel, ui, pancetta en verse geitenkaas