Pizza bianca met witloof, rundergehakt en geitenkaas

Pizza bianca betekent letterlijk ‘witte pizza’ in het Italiaans, of een pizza zonder de traditionele tomatensaus. Jeroen belegt de pizza met allerlei streekproducten, zoals witloof gekaramelliseerd in honing, rundergehakt en een zachte geitenkaas on top. Gebruik ‘bloem 00’ voor je pizzadeeg, omdat deze soort bloem flink wat vocht kan opnemen. De kwaliteit van je pizzadeeg hangt namelijk af van de hoeveelheid vocht dat een pizzadeeg kan opnemen en de tijd die ze krijgt om te rijzen.

Ingrediënten

  • 500 g 00-bloem
  • 1 snuif zout
  • zout
  • 1 snuif kristalsuiker
  • 11 g gedroogde gist
  • 270 g water
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 1 scheutje olijfolie
  • 2 klont boter
  • 400 g rundergehakt
  • peper
  • grof zout
  • 1 snuif Provençaalse kruiden
  • 1 teentje look
  • 1 sjalot
  • 3 stronken witloof
  • 1 snuif nootmuskaat
  • 1 koffielepel honing
  • 0.5 bussel bieslook
  • 2 eetlepel zure room
  • bloem
  • polenta
  • 200 g geitenkaas

Benodigdheden

  • Een pizzasteen (optioneel)
  • een pizzaschep

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Doe de 00-bloem in de mengkom van de keukenmachine. Voeg er het zout en de suiker aan toe en kneed alles door elkaar met behulp van het K-opzetstuk.

Voeg er de droge gist en het lauw water aan toe en kneed verder. Doe er tenslotte de olijfolie bij en rol het deeg tot een bol. 

Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen onder een handdoek. 

Zet een ruime pan met boter op het vuur. Kruid het gehakt met peper, zout en Provençaalse kruiden. Bak het gehakt in de hete vetstof. 

Hak het teentje look fijn en versnipper de sjalot. Voeg toe aan het gehakt.  

Zet een andere pan met boter op het vuur. Snijd de witloofstronken in julienne en bak ze in de hete vetstof. Breng het witloof op smaak met peper, zout, nootmuskaat en honing. 

Strooi wat bloem over je werkblad. Verdeel het gerezen deeg in 4 gelijke delen. Rol ze opnieuw tot een bol en laat de 4 bollen nog eens verder rijzen gedurende 30 minuten.

Snijd de sjalot in ringen en versnipper de bieslook. 

Roer de zure room los en breng op smaak met peper en zout. 

Verwarm de oven voor op 250°C. 

Bestrooi je werkblad opnieuw met bloem. Neem 1 deegbal en duw hem plat tot een ronde vorm. Duw hierbij de lucht naar buiten. Bestrooi je werkblad tenslotte met polenta, zodat de pizza makkelijk van de steen kan gehaald worden na het bakken. 

Bestrijk de bodem met de zure room, gevolgd door het gebakken gehakt en de witloof. Werk de pizza af met de geitenkaas. 

Bestrijk de randen van de bodem met olijfolie. 

Bak de pizza in de oven af in 10 minuten

Werk de pizza voor het serveren af met de sjalot en bieslook. 

Pizza bianca met witloof, rundergehakt en geitenkaas