Pittige scampi met rijst

Spice up je dag met deze pikante scampi met rijst, sugar beans en bimi. Wil je niet in vuur en vlam staan, wees dan zeker voorzichtig met de chili-bean saus. Want voor je het weet, komt er een gigantische vlam uit je mond.

Ingrediënten

  • 500 g scampi
  • 2 zakje basmatirijst
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • 3 ajuin
  • 2 teentje knoflook
  • 40 g gember
  • 2 koffielepel chili-beansaus
  • 70 g tomatenpuree
  • een scheutje witte wijn
  • 2 limoenblaadje
  • 200 ml kokosmelk
  • een scheutje sesamolie
  • 200 g bimi
  • 200 g sugar snaps
  • een snuifje bicarbonaat
  • enkele takjes koriander
  • 3 stengel lente-ui

Benodigdheden

  • een wok
  • een vergiet
  • een schuimspaan

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Maak de scampi schoon: verwijder het pantser en maak een insnijding over de hele rug van de garnalen. Verwijder zorgvuldig het darmkanaaltje van elke garnaal.

Breng een pot met water aan de kook en doe er de rijst in.

Zet een wok op het vuur met een flinke scheut olie.

Als de olie heet is, bak je de scampi kort aan. Kruid met een snuif zout en wat peper. Let op: de scampi mogen nog niet gaar zijn. 

Schep de scampi uit de wok met behulp van een schuimspaan en laat ze even rusten.

Pel de ui en snipper fijn. Bak in de wok. 

Pel en kneus de knoflook. Schil de gember. Rasp beiden bij de ui. 

Schep 1/3 van de ui uit de pan en houd langs de kant voor later.

Voeg de chili-bean saus en de tomatenpuree toe bij de ui in de wok. Blus met een scheut witte wijn. 

Voeg de limoenblaadjes toe.

Giet de kokosmelk erbij en laat alles rustig pruttelen. 

Giet de rijst af en voeg er de ui aan toe die je eerder aan de kant hebt gezet. Voeg er ook wat sesamolie aan toe en roer alles eens goed om. 

Zet een grote pot met water op het vuur en breng aan de kook. Zet eerst de steeltjes van de bimi in het water. Zij hebben wat langer nodig om gaar te zijn. Leg ze dan helemaal onder water en voeg ook de sugar snaps toe. Voeg een snuifje bicarbonaat toe voor de groene kleur te behouden. 

Voeg de scampi bij de saus en laat verder garen.

Hak wat koriander en lente-ui fijn. 

Giet de groentjes af. 

Tijd om te serveren! 

Pittige scampi met rijst