Linzen staan al duizenden jaren op het menu en verrassend genoeg zijn ze stilaan aan een comeback bezig. De gedroogde peulvruchtjes bestaan in diverse kleurenvarianten, maar één ding hebben ze gemeen: ze bevatten veel voedzame koolhydraten. Eet ze als vervanger voor aardappelen, rijst of pasta of maak er een soep van. Voor deze bereiding gebruikt Jeroen rode linzen en een flinke portie specerijen om de soep een eigen karakter te geven. Kikkererwten geven wat ‘beet’ en wie groentebouillon als basis gebruikt kookt een linzensoep die geschikt is voor wie vegetarisch eet.

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • 150 g rode linzen
  • 3 selder
  • 2 ui
  • 2 wortel
  • 2 look
  • 800 g tomaten
  • 1 koffielepel sambal
  • 0 snuifje currypoeder
  • 0 snuifje tandoorikruiden
  • 1 eetlepel mosterd
  • 0 klontje boter
  • 0 zout
  • 400 g kikkererwten
  • 0 koriander
  • 0 scheutje kokosmelk

Benodigdheden

  • staafmixer

Partners

Bereiding

Bereiding

Ontdooi en verwarm een grote portie groentebouillon, of neem een beetje extra tijd om verse bouillon te maken. Het recept voor zo’n eenvoudige groentebouillon vind je hier.

Smelt een klont boter in een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur. Je kan eventueel ook olijfolie gebruiken.

Pel de uien en snij ze in grove stukken. Stoof de stukken ui in de boter.

Pel de tenen look en doe ze gerust op z’n geheel in de pot. Later wordt de soep gemixt.

Spoel de selderstengels en snij ze in grove stukken.

Schil de wortelen met een dunschiller en snij ze ook in grove stukken.

Stoof de stukken selder en wortel mee in de pot. Roer regelmatig en laat de groenten zo’n 5 minuten stoven.

Voeg een flinke snuif currypoeder toe en een snuif (Indiase) tandoorikruiden. Roer zodat de specerijen rond de groenten kleven en door de warmte extra aromatisch worden.

Schep er wat pikante sambal bij. Gebruik een hoeveelheid naar smaak en roer opnieuw.

Strooi de rode linzen in de pot, gevolgd door de flinke hoeveelheid warme groentebouillon.

Voeg de ingeblikte tomaten toe, zet het deksel op de pot en laat de soep zo’n 45 minuten pruttelen op een zacht vuur.

Afwerken en opdienen

Mix de gare linzensoep zorgvuldig glad met de staafmixer.
Voeg wat mosterd toe en proef of de soep voldoende zout is. Mix ze nog kort.
Om de soep extra garnituur te geven gebruik ik kikkererwten. Giet de ingeblikte erwten in een zeef, spoel ze onder koud water en meng ze door de soep.TIP: Wie niet vegetarisch kookt en van vleesballetjes houdt, kan ze maken van gehakt, snippers koriander en een beetje geraspte gember. Zo blijf je in de Aziatische sfeer.
Wie de soep een beetje feestelijk wil afwerken, druppelt in elk bord een beetje kokosmelk en strooit er wat gehakte korianderblaadjes over.