Pittige pasta met pijlinktvis, tomaten en peterselie

Met deze temperaturen moeten we het vooral hebben van zuiderse smaken in de keuken. In deze pasta zit veel olijfolie, maar het is dan ook een onwaarschijnlijk lekkere smaakbom. Voeg de tomaten, jalapeño en peterselie pas aan het einde toe.

Ingrediënten

  • 2 pijlinktvis
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • paprikapoeder
  • 5 tomaat
  • 2 ajuin
  • 3 tenen knoflook
  • 1 jalapeñopeper
  • 1 bussel peterselie
  • 1 citroen
  • 500 g pasta
  • een handvol amandelschilfers

Benodigdheden

  • een schone keukenhanddoek

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De pasta met pijlinktvis

Spoel de pijlinktvissen schoon in koud water. 

Trek de tentakels los en verwijder de harde binnenkant. Houd de tentakels bij. 

Verwijder de binnenkant en het glasachtig deel uit de lijf van de inktvis.

tip Je kunt de visboer ook vragen om de inktvis schoon te maken.

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een grote pan.

Snijd de inktvis in dunne repen. Laat ze samen met de tentakels drogen op een schone keukenhanddoek.

Kruid de inktvis met peper, zout en paprikapoeder.

Bak de inktvis in de hete olie in verschillende porties. Haal de inktvis uit de pan en houd apart.

Zet de pan van het vuur maar maak ze niet schoon.

Zet een kom water met ijsblokjes klaar.

Breng water met een snuif zout aan de kook voor de pasta.

Snijd een kruis in de onderkant van de tomaten. Leg ze 10 seconden in het hete water voor de pasta. Haal ze uit het kookwater en leg ze in het ijswater. 

Zet de pan waarin de inktvis gebakken is weer op het vuur. Voeg eventueel wat extra olie toe.

Pel de uien en snijd ze in dunne repen. Bak de uien in de olie van de inktvis.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn en plet ze. Doe ze bij de uien. Laat uien en knoflook heel zacht worden op een matig vuur.

Snijd de jalapeño in fijne ringen.

Snipper de peterselie. 

Rasp de schil van de citroen. 

Verwijder de pitjes van de tomaten en snijd het vruchtvlees in repen.

Kook de pasta beetgaar.

Rooster de amandelschilfers in een pan zonder vetstof.

Doe de inktvis bij de uien. Doe de tomaten, peterselie, jalapeño en pasta bij de inktvis. Roer om. Voeg wat kookvocht van de pasta toe.

Kruid met peper.

Serveer de pasta in diepe borden of kommen en werk af met geroosterde amandelen.

Pittige pasta met pijlinktvis, tomaten en peterselie