Pitabroodje met linzenburger en samuraidressing

Zet je schrap om heerlijk vegetarisch te genieten. Een smaakvolle linzenburger met een fris slaatje en een pittige samuraisaus in een geroosterd pitabroodje. 

Ingrediënten

  • 200 g linzen
  • olijfolie
  • 1 sjalot
  • 1.5 teentje look
  • 1 duim gember
  • 1 rode chilipeper
  • 1 snuif raz-el-hannout
  • 1 snuif komijn
  • 1 snuif gemalen venkelzaad
  • een flinke eetlepel witte sesamzaadjes
  • enkele druppels sesamolie
  • 1 snuif kurkuma
  • 1 dl water
  • 0.5 komkommer
  • 3 wortel
  • 1 rode ui
  • een scheut appelazijn
  • peper
  • zout
  • 100 g havermout
  • 1 ei
  • 2 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • 1 koffielepel sriracha
  • 1 snuif tandoorikruiden
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 koffielepel sambal
  • 0.5 limoen
  • een scheut arachideolie
  • 4 pitabroodje
  • enkele blaadjes munt
  • enkele blaadjes koriander

Benodigdheden

  • Een hakmolen

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat de linzen ongeveer 30 minuten weken in water en giet ze vervolgens af. 

Zet een pannetje met een flinke scheut olijfolie op het vuur. Snijd de sjalot fijn en stoof ze aan in de hete olie. 

Pel en plet een teentje look en stoof mee aan met de sjalot. Schil en rasp er de gember bij en voeg er tenslotte een fijngehakte rode chilipeper aan toe. 

Breng de groenten verder op smaak met raz-el-hanout, komijn, het gemalen venkelzaad, witte sesamzaadjes, de sesamolie en kurkuma.

Voeg er ook de linzen aan toe en laat even verder stoven.

Blus het geheel met water en laat rustig verder garen op een zacht vuur.

Rasp de komkommer. Schil de wortels en rasp ook deze boven de mengkom. 

Pel de rode ui en snijd ze vervolgens in halve ringen. Voeg toe aan de groenten in de mengkom.

Breng de groenten in de mengkom op smaak met appelazijn, olijfolie, peper en zout.

Doe de linzen in de blender met de havermout en het ei. Mix kort fijn.

Bereid de samuraisaus. Doe de mayonaise met de Griekse yoghurt, het geraspte teentje look, de fijngehakte chilipeper, de sriracha, de tandoorikruiden, de ketchup, de sambal en het limoensap in een mengkom. Meng alles onder elkaar tot een saus.

Laat een pan met arachideolie verwarmen op het vuur. Vorm burgers van het linzenbeslag en bak ze in de hete olie.

Rooster de pitabroodjes.

Doe wat van de salade in de broodjes. Leg er een burger in en lepel er wat van de saus over.

Werk de broodjes af met enkele blaadjes munt, koriander en fijngesneden chilipeper.

Pitabroodje met linzenburger en samuraidressing