Pitabroodje met halloumi, tzatziki en avocado

Inderdaad, er staat een minder gekend woord in de benaming van dit recept. In deze snack gebruikt Jeroen een bijzondere kaas uit Cyprus. Halloumi is een bleke compacte kaas gemaakt van geiten-, schapen- en/of koemelk. Het bijzondere is: je kan de eiwitrijke kaas goudbruin bakken zonder dat hij wegsmelt. Jeroen serveert de gebakken halloumi in een pitabroodje met fijne groenten, tzatziki met wat appel en stukjes verse avocado. ’t Is een boeiende snack met veel smaak en bovendien zonder vlees.

Ingrediënten

  • 4 pitabroodje
  • 250 g halloumi
  • 150 g plattekaas
  • 300 g daikon
  • 2 wortel
  • 1 avocado
  • 0.5 komkommer
  • 1 appel
  • 0.5 ui
  • 1 teentje look
  • 0.5 limoen
  • koriander
  • scheutje olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een neteldoek of keukenhandoek die parfumvrij gewassen is

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de wortelen en het stuk daikon. Pel ook de rode ui.

Snij de ui overlangs in twee en snij het deel dat je nodig hebt in flinterdunne, bijna doorschijnende halve ringen.

Snij stukken daikon (witte rammenas) van zo’n 6 centimeter eerst in dunne plakjes van enkele millimeters dik. Snij de plakjes vervolgens in flinterdunne lucifers. (fijne julienne)

Doe hetzelfde met de wortelen en verzamel de halve ringen ui en de reepjes daikon en wortel in een mengschaal.

Spoel de komkommer en rasp de groente met een grove groenterasp.

Schil de appel en rasp het vruchtvlees. Rasp rond het klokhuis heen.

Neem een neteldoek of een handdoek die parfumloos gewassen is. Je kan de handdoek vooraf ook even koken.

Leg de geraspte komkommer en appel in het midden van de handdoek. Plooi de hoeken van de doek samen en wring er zoveel mogelijk vocht uit. Doe de droge geraspte appel en komkommer in een mengschaal. Voeg de plattekaas toe en roer.

Pel de look en plet de teen tot pulp. Roer de lookpulp doorheen de tzatziki met appel en knijp het limoensap erbij. Kruid de frisse bereiding tenslotte met peper van de molen en een snuifje zout.

Snij het vruchtvlees in kwarten (snij tot tegen de bolle pit aan) en trek ze voorzichtig van de dikke pit. Verwijder vervolgens de schil. Snij elk partje avocado in kleinere plakken. Tip: Als je wil vermijden dat de stukjes avocado oxideren en verkleuren, druppel er dan een beetje limoen- of citroensap over.

Snij het blokje halloumi in dikke langwerpige plakken van ongeveer een halve centimeter dik.

Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en leg de plakjes halloumi in de hete olie. Bak de stukken kaas tot ze langs de beide zijden een goudbruin korstje hebben. (Dit is een kwestie van minuten.)

Toast de pitabroodjes in een (ruime) broodrooster, of onder de ovengrill.

Snijd een reepje van elk pitabrood, zodat ze meteen veranderen in een envelop van brood.

Schep er een lepel gemengde groenten in, aangevuld met enkele schijfjes avocado.

Schuif enkele plakjes gebakken halloumi in het broodje.

Lepel er ten slotte wat van de appeltzatziki bij. Werk de gevulde broodjes af met verse koriander.

Pitabroodje met halloumi, tzatziki en avocado