Pistachecake

Deze pistachecake is een stevig en karaktervol gebak. Onder het beslag mengt Jeroen een zoete zelfgemaakte pasta van pistachenoten. Eenvoudig om te maken en lekker bij de koffie of als dessert in het gezelschap van een bol pistache-ijs.

Ingrediënten

  • 40 g pistachenoten
  • 20 g bloemsuiker
  • 2 cl zonnebloemolie
  • 80 g bloem
  • 40 g amandelpoeder
  • 150 g bruine suiker
  • 80 g rozijnen
  • 50 g pistachenoten
  • 2 theelepel bakpoeder
  • snuifje zout
  • 70 g yoghurt
  • 40 g boter
  • 60 g pistachepasta
  • bloemsuiker
  • pistache-ijs
  • 2 ei

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal
  • een hakmolen
  • een keukenmachine met K-menghulpstuk voor beslag
  • een bakblik voor cake

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De pistachecake

Laat de boter op kamertemperatuur komen.
Doe alle nodige pistachenoten (100 g voor 1 cake) in de hakmolen en maal ze tot kleine brokjes. (Maak er geen poeder van.)
Bewaar de helft van de gemalen noten in de hakmolen. Zet de rest even opzij. Doe ook de bloemsuiker en de neutraal smakende olie in de kleine blender en laat alles enkele minuten draaien tot je een gladde pistachepasta overhoudt.
Weeg alle ingrediënten voor de cake zorgvuldig af. Doe alle droge stoffen in de mengkom van de keukenmachine: de bloem, het amandelpoeder, de bruine suiker, de rozijnen, de gehakte pistachenoten en wat bakpoeder. Voeg ook een snuifje zout toe.
Plaats het K-menghulpstuk in de machine en laat ze alle droge ingrediënten mengen.

Laat het toestel draaien en voeg de Griekse yoghurt toe, blokjes malse boter en de zelfgemaakte pistachepasta. Breek de eieren en doe ze in het cakebeslag. Laat de machine op tempo draaien tot je een egaal beslag verkrijgt.

Verwarm de oven voor tot 200°C.
Smeer de binnenkant van de bakvorm in met een dun laagje boter. Bepoeder de vetstof nadien met wat bloem.
Spatel het beslag in de bakvorm en schuif het in de hete oven. Geef de cake een eerste bakbeurt op 200°C, gedurende 20 minuten.
Verlaag de oventemperatuur naar 150°C en bak de cake nog 35 tot 40 minuten tot hij gaar is. Prik in de cake met een satéstok en controleer of er nog beslag aan het stokje kleeft. Zoniet, dan is het gebak gaar.
Ontvorm de cake en laat het gebak afkoelen. Bepoeder hem decoratief met wat bloemsuiker of serveer een plak samen met een bol pistache-ijs.
Pistachecake